5 voor 12 voor Circus Herman Renz

26-08-2015

BERGEN OP ZOOM (ANP) - Het doek dreigt te vallen voor Circus Herman Renz. Voor 7 september moet een schuld van 400.000 euro zijn voldaan, lukt dit niet dan lijkt het gebeurd voor het circus. Dat bevestigde directeur Milko Steyvers woensdag na berichten in verschillende media.

Steyvers zou graag zien dat de overheid bijspringt om het vege lijf van het circus te redden. Het circus kampt enerzijds met tegenvallende bezoekersaantallen. Daarnaast brengen strengere regels en belastingwetten veel extra kosten met zich mee. ,,In landen als Italië, Frankrijk of België is subsidie voor een circus de normaalste zaak van de wereld", aldus de directeur. ,,Niet dat ik alleen maar om subsidie wil bedelen. Maar de opties lijken verder op."

Circus Herman Renz heeft een belastingschuld van 100.000 euro. Daarnaast staat er een bedrag open van 300.000 euro. Daarmee moet het circus worden teruggekocht van een investeerder, die eerder zijn nek uitstak voor Circus Herman Renz. Die investeerder heeft nu het circus echter alsnog te koop aangeboden.

Extra hard gelag

Bij het circus werken 65 mensen. Volgens Steyvers zorgt onder meer de sectorpremie van 12 procent er voor dat de kosten de pan uit rijzen. Ook de werkkostenregeling die per 1 januari 2015 is ingegaan voelt de onderneming in de portemonnee. Daardoor is het bijvoorbeeld voor bedrijven veel minder interessant om personeel een uitje naar het circus aan te bieden. Daarnaast betekent het afschaffen van zogeheten rode diesel een enorme kostenpost voor het circus.

Voor Steyvers, die geboren en getogen is in het circus, betekent het mogelijk failliet een extra hard gelag. De directeur verkocht eerder huis en haard om het circus te behouden. ,,Valt het doek, dan staan mijn vrouw en ik letterlijk op straat."

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden