Actie tegen 'pretvlucht' op Lelystad Airport

11-11-2017

LELYSTAD (ANP) - Bij Lelystad Airport hebben enkele honderden mensen actie gevoerd tegen uitbreiding van de luchthaven. Ze deden dat met borden en spandoeken waarop teksten stonden als Pretvlucht uit de lucht, Red de rust in Hoenderloo, Luchtvaart die zorgen baart en Stilte & frisse lucht. De demonstranten lieten met luid getoeter weten dat ,,de rampzalige plannen moeten worden afgeblazen''. 'Lelystad, vlieg op!' gaven ze als boodschap mee.

GroenLinks-Kamerlid Suzanne Kröger gaf het startsein en onder de sprekers waren ook Kamerlid Femke Merel Arissen van Partij voor de Dieren en Robert Tieskens van actiegroep Red de Veluwe. De betoging werd georganiseerd door diverse lokale en regionale actiegroepen. Ook omwonenden van andere regionale vliegvelden en Schiphol waren van de partij.

Lelystad Airport houdt zaterdag een open dag, onder meer om het publiek inzage te geven in de uitbreidingsplannen. Het vliegveld in Flevoland moet vakantievluchten van Schiphol gaan overnemen. In eerste instantie gaat het om 10.000 vliegbewegingen tot 2023.

Niet alleen Flevoland maar ook de provincies Gelderland, Overijssel, Drenthe en Friesland krijgen te maken met geluidshinder en milieuvervuiling. De Vogelbescherming waarschuwde deze week voor botsingen tussen vliegtuigen en vogels als de voorgenomen uitbreiding doorgaat. Lelystad Airport ligt midden tussen belangrijke vogelgebieden waaronder de Oostvaardersplassen.

© 2017 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN