• Start
 • Recreatief
 • ANWB Reisverzekering: Nederlanders bereiden vakantie goed voor

ANWB Reisverzekering: Nederlanders bereiden vakantie goed voor

18-12-2015

Het nieuwe jaar staat weer voor de deur en dan zijn veel huishoudens alweer bezig met de vakantieplannen voor 2016. Uit onderzoek van ANWB Reisverzekering* blijkt dat bijna twee op de drie Nederlanders de vakantie zorgvuldig plant. Maar liefst 90 procent van de vakantiegangers neemt maatregelen om zich voor te bereiden op onverwachte situaties. Deze voorbereidingen staan in de top drie:

 • geliefde thuisblijvers goed informeren (70%),
 • het altijd paraat hebben van belangrijke noodnummers (60%),
 • het meebrengen van alle benodigde medicijnen (56%).

Hoe goed voorbereid Nederlanders ook zijn: toch ‘checkt’ vier op de vijf Nederlanders niet de dekking van de reis- en annuleringsverzekering voor vertrek.  

Passende reisverzekering samenstellen blijkt geen prioriteit
Hoewel de meerderheid van de vakantiegangers voor vertrek bewust bezig is om zich goed voor te bereiden op onverwachte situaties, neemt slechts één op de zes vakantiegangers in de voorbereiding ook de reis- of annuleringsverzekering onder de loep:

 • 11 procent kijkt of de geplande activiteiten wel binnen de dekking vallen,
 • 6 procent verzekert waardevolle bezittingen extra mee.

Ruim 80 procent controleert voor vertrek de dekking van de reis- en annuleringsverzekering niet (meer). Hierdoor loopt een deel het risico onvoldoende verzekerd te zijn.

Ouderen in contact met thuisfront, vrouwen hebben EHBO-set
Wat opvalt is dat 65-plussers op reis de banden met het thuisfront het beste onderhouden: respectievelijk 83 procent doet dit tegenover 70 procent van de vakantiegangers van andere leeftijden. Ook hebben zij vaker belangrijke noodnummers mee: 72 tegenover 60 procent. Kijkend naar de verschillen tussen mannen en vrouwen dan valt op dat vrouwen vaker een EHBO-set of toilettas bij zich hebben met de nodige medicijnen: 64% van de vrouwen denkt hieraan tegenover 49% van de mannen.

Samengestelde reizen van alle leeftijden
Ook is in het onderzoek gekeken naar het boekingsproces van vakantiegangers, waarbij twee derde aangeeft de reis vooraf helemaal te plannen (64%). Zo is het zelf samenstellen van een reis erg in trek, onder alle leeftijdsgroepen. Dit is niet typisch iets van de jongere generatie.

Hoe Nederlanders doorgaans hun vakantie boeken:

 • zelf de reis samenstellen, dus accommodatie en vervoer apart (55%),
 • een pakketreis boeken waarbij alles is inbegrepen (33%),
 • op de bonnefooi gaan en dus alleen het vervoer regelen en ter plekke voor een accommodatie kijken (7%),
 • de vakantie laten boeken door de reisgenoot (5%).

Advies ANWB Verzekeren
ANWB Reisverzekering adviseert vakantiegangers bij elke vakantie nog eens de dekking van de reis- en annuleringsverzekering te controleren, om te kijken of deze nog past bij het type vakantie dat is geboekt. Elke bestemming en activiteit kan immers weer andere risico’s met zich meebrengen. Met een goede reis- en annuleringsverzekering kunnen reizigers onverwachte kosten voorkomen als ze onverhoopt te maken krijgen met bijvoorbeeld een overlijden in de familie, ziekte op vakantie of diefstal van bagage.

Bron: persberichten.com

Deel dit bericht met uw netwerk