Botenparade zet Amsterdam op stelten

01-08-2015

AMSTERDAM (ANP) - Veel roze, regenboogvlaggen, bloot, leer, glitter, dansjes, geflirt en loeiharde muziek. De Amsterdamse grachten waren zaterdagmiddag weer het toneel van de jaarlijkse botenparade, het hoogtepunt van de Amsterdam Gay Pride. Tachtig boten met daarop uitbundig feestende lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LHBT), maar ook heel wat hetero's, trokken voorbij aan de vele bezoekers langs de kades.

De stoet begon even voor 14.00 uur vanaf het Westerdok en voer in een 6 kilometer lange route door de stad naar het Oosterdok, waar de parade aan het eind van de middag eindigt. Het thema van dit jaar was 'Share' onder het motto 'Deel de liefde, houd van de verschillen'. En die liefde werd zaterdag weer volop gedeeld op de zonovergoten Canal Parade, die voor de twintigste keer plaatshad.

Zo werd er op de boot van COC Nederland hevig gezoend tussen twee mannen en twee vrouwen, bovenop een hoge stellage omhuld door de regenboogvlag. De opvarenden hielden foto's vast van zoenende homo's en lesbiennes. De achterliggende boodschap was iets serieuzer: 'Tijd voor echte acceptatie' stond er in grote letters op de zijkant van de boot.

Piemelboot

Ook het Aids Fonds had met de 'piemelboot' met daarop metershoge opblaasbare penissen een belangrijk verhaal; namelijk dat iedereen ter wereld toegang moet krijgen tot goede hiv-medicatie. 'Geen medicijnen is pas lullig', stond op een van de bordjes die de opvarenden in de lucht hielden.

Voor het eerst voer er dit jaar ook een boot mee met vluchtelingen, van wie sommigen gemaskerd omdat ze hun gezicht niet durfden te laten zien. Volgens de initiatiefnemers hebben LHBT-vluchtelingen niet alleen in hun land van herkomst maar ook hier te maken met eenzaamheid en angsten. Ook nieuw waren de zwerfjongerenboot en de koninkrijksboot. KPN had op een vaartuig grote ledschermen en een 360-gradencamera waarop wereldwijd iedereen kon inloggen om te ervaren hoe het is mee te varen.

Ook waren er weer veel bekende Nederlanders op het water. Zo voeren minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken), Henny Huisman, boerin Bertie en haar ex Esther van Boer Zoekt Vrouw, Willeke Alberti en Alex Klaasen mee.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden