Buiten spelen met speelgoedwapens kan gevaarlijk zijn

11-03-2016

Nederland - Speelgoedwapens die zo op echte vuurwapens lijken dat ze bedreigend overkomen, zijn op straat en bijvoorbeeld in de horeca en winkelcentra verboden. De politie begint vandaag een campagne om ouders en kinderen te wijzen op de gevaren van dit soort speelgoedwapens in de openbare ruimte.

Politiemensen zijn de afgelopen twee jaar steeds vaker geconfronteerd met jongeren die in de openbare ruimte speelgoedwapens dragen die sprekend lijken op echte wapens. Ging het in 2014 nog om 125 incidenten, in 2015 waren dit er al 140. Het ‘speelgoedwapen’ op de afbeelding werd onlangs door Haagse politiemensen op straat aangetroffen bij een 11-jarig jongetje.

Dit soort incidenten zijn gevaarlijk. Omdat de speelgoedwapens zo echt lijken, zullen agenten op straat vaak reageren alsof het om een dreiging met echte vuurwapens gaat. In het uiterste geval kunnen agenten in zo’n situatie besluiten dat ze moeten schieten.

Als in de openbare ruimte wordt gedreigd met een op een echt vuurwapen lijkend speelgoedwapen of als zo’n speelgoedwapen anderen schrik aan kan jagen, is het voorwerp verboden. De politie heeft dan voldoende reden om in te grijpen en het speelgoedwapen in beslag te nemen. Alleen als het voor iedereen overduidelijk is dat het om spelende kinderen gaat, is dit soort speelgoed op straat niet verboden.

De toename van het aantal incidenten met speelgoedwapens heeft te maken met veranderde regels. In 2014 is de Regeling wapens en munitie aangepast naar aanleiding van de Europese Speelgoedrichtlijn.  Als gevolg daarvan mag u sindsdien een speelgoedwapen kopen of winnen dat een CE-markering heeft en is bedoeld om door kinderen jonger dan 14 jaar bij het spelen te worden gebruikt. 

Bron: Politie