Canal Parade evenaart toeschouwersrecord

AMSTERDAM (ANP) – De 21e editie van de Canal Parade heeft zaterdagmiddag enkele honderdduizenden toeschouwers naar Amsterdam gelokt. Volgens de gemeente Amsterdam was het dit jaar net zo druk als vorig jaar, toen sprake was van een recordtoeloop op de botenparade.

Een exact cijfer valt volgens een woordvoerder van de gemeente echter niet te geven. Vooral het autovrij maken van de Prinsengracht en het verleggen van de route maakte het voor het publiek mogelijk een beter zicht te krijgen op de armada van tachtig deelnemende boten.

De zorgen over de veiligheid bleken niet van invloed op de belangstelling. ,,Amsterdammers laten zich niet terroriseren”, sprak burgemeester Eberhard van der Laan na afloop. Hij voerde de tachtig schepen aan op de boot van de gemeente en werd dansend op de voorplecht gesignaleerd. De politie meldde dat het evenement zonder noemenswaardige incidenten was verlopen.

Meer politie

Tijdens de botenparade in het kader van EuroPride, de jaarlijkse manifestatie van homoseksuelen, lesbiennes, transgenders en biseksuelen (LHBT), was meer politie aanwezig dan bij voorgaande edities. Er waren speciale eenheden aanwezig om snel en daadkrachtig te kunnen optreden als daartoe aanleiding zou zijn. Deze maatregelen hadden te maken met de extra waakzaamheid die momenteel bij grote evenementen geldt.

De tachtig deelnemende boten aan de Canal Parade vertrokken vanaf het Westerdok en voeren via de Prinsengracht, Amstel en Nieuwe Herengracht naar het Oosterdok. De route werd dit jaar enigszins aangepast vanwege de deelname van het grote zeilschip de Clipper Stad Amsterdam.

Opvallende deelnemers waren de Marokkaanse boot, de World Religion Boat met daarop een homoseksuele imam en een boot met ‘roze’ 75-plussers. Het ministerie van Veiligheid en Justitie voer voor de tweede keer mee. Ook juristen zetten een boot in onder de noemer ‘Legally Gay’. Verder was er net als vorig jaar een ‘vluchtelingenboot’ met 120 opvarenden. Onder hen waren naast vluchtelingen ook daklozen, mensen met psychische problemen en sekswerkers.

 © 2016 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN