Canal Parade: feestelijk en zonder incidenten

05-08-2017

 

AMSTERDAM - De Canal Parade, de jaarlijkse 'roze' botenparade door de Amsterdamse grachten, is goed verlopen, met mooi weer en honderdduizenden bezoekers. Dat zei woordvoerder Danny de Vries van Pride Amsterdam zaterdag na afloop. Er waren geen noemenswaardige incidenten, op wat zakkenrollers na.

De route ging dit jaar voor het eerst van het Oosterdok naar het Westerdok in plaats van andersom, en dat heeft goed gewerkt, aldus De Vries. Door de omkering kon de ingang van de Prinsengracht direct na de laatste boot worden afgesloten, zodat er geen stoet van kleine boten achter de officiële parade aan zou komen. Voorgaande jaren leidde die veelheid aan bootjes tot klachten van omwonenden.

De Canal Parade is het klapstuk van de Pride Amsterdam-week, voorheen Gay Pride. Het thema was dit keer This Is My Pride. Dat werd het best in beeld gebracht door de boot van travestie-act Dolly Bellefleur. De jury die de boten beoordeelde, vond dat de zestig 'klonen' van Dolly het best de ,,togetherness-gedachte van de zelfgekozen familie'' uitbeeldden, aldus juryvoorzitter Cornald Maas.

Veiligheid

De Iraanse boot, die voor het eerst zou meedoen, voer uiteindelijk niet mee. Er waren te veel mensen aan boord, waardoor de schipper het niet verantwoord vond en deelname afblies. ,,Jammer, want ze hadden een belangrijk statement. Maar veiligheid gaat voor alles", zei Danny de Vries. In Iran riskeren homo's marteling en de doodstraf.

Omdat de Iraanse boot niet van start ging, kon het schip ook niet meedingen naar de prijs voor beste statement. Die ging naar Scouting Nederland. Hun boot bracht de boodschap over dat jonge LHBTI's ,,ook bij die organisatie veilig zijn. En dat is aandoenlijk. Want tot voor kort was homoseksualiteit bij de (Amerikaanse) scouting taboe", legde Cornald Maas uit.

De prijs voor beste vormgeving ging naar de boot van het W-hotel. ,,Extravaganza tot in het sublieme vormgegeven. Goud en glitter zonder ordinair te worden", aldus Maas.

© 2017 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN