'Circus gaat niet verloren'

27-08-2015

RIJSWIJK (ANP) - Het circus heeft toekomst, het is volksvermaak voor iedereen, maar we moeten wel met de tijd meegaan. Elk jaar komen er ongeveer 1,5 miljoen mensen naar een circusvoorstelling. Dat zegt Alex Sijm, vicevoorzitter van de Nederlandse circusondernemingen (VNCO). Woensdag maakte Circus Herman Renz bekend op korte termijn 400.000 euro nodig te hebben om te kunnen overleven. Hij noemt dat ,,spijtig'' voor het oudste circus van het land dat donderdag liet weten hard te werken aan een reddingsplan.

Er zijn nog vier reizende Nederlandse circussen. Daarnaast zijn er circussen die hun kunsten vertonen in bepaalde periodes van jaar: kerstcircus, zomercircus en circussen die hun tenten opslaan in vakantieparken.

Circussen hebben regelmatig te maken met kostenstijgingen, terwijl ze de toegangsprijzen liever niet verhogen. Zo vragen gemeenten vaak meer geld voor de staanplaatsen, zijn de energiekosten flink omhoog gegaan en stijgen de werkgeverslasten. Sijm zegt dat ook circussen moeten vechten om de euro's binnen te halen. ,,Dat verschilt niet veel van of je bijvoorbeeld een winkel of een café hebt. Je moet natuurlijk wel je bedrijfsvoering aanpassen aan de tijd.''

Dijksma

Eind vorig jaar kondigde staatssecretaris Sharon Dijksma een verbod af voor wilde zoogdieren in het circus. Dat was al afgesproken in het regeerakkoord. Dijksma vindt het niet meer van deze tijd dat olifanten, tijgers en giraffes optreden in een circus. Het verbod gaat 15 september in. De VNCO is tegen. Volgens de belangenorganisatie worden de wilde dieren goed verzorgd en zijn er voldoende aanwijzingen dat ze weinig stress ondervinden tijdens het reizen. Veel gemeenten houden circussen met wilde dieren nu al buiten de grenzen.

Het imago is volgens Sijm nog steeds prima. ,,Ik heb een heilig geloof in het circus, het gaat niet verloren. Het blijft een fantastisch familie-uitje, waar vaak hele gezinnen met plezier naar toe komen.'' Opvallend noemt Sijm het dat steeds meer bezoekers met een buitenlandse achtergrond naar het circus komen. Zelf maakt hij met zijn circus nu ook reclame in het Pools. ,,Het is een stuk cultuur. Maar het blijft koorddansen en het is een kunst om met een circus in evenwicht te blijven.''

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden