Deelnemers Gay Pride Israël neergestoken

door | jul 30, 20:07 | Recreatief

JERUZALEM (ANP) – Zeker zes deelnemers van de jaarlijkse Gay Pride in Jeruzalem zijn donderdag neergestoken. De politie hield een Israëlische orthodoxe Jood aan als verdachte, zo maakte een woordvoerster bekend. Het gaat naar verluidt om een man die tien jaar geleden ook al drie mensen neerstak tijdens de parade en daarvoor werd veroordeeld.

Volgens de Rode Davidsster, de Israëlische variant van het Rode Kruis, is een vrouw ernstig gewond geraakt. Vier mannen en een vrouw waren er minder erg aan toe. Alle gewonden zijn ongeveer dertig jaar oud.

Ooggetuigen meldden dat ze een orthodoxe Jood ,,iedereen op zijn weg” hadden zien steken. ,,We hoorden geschreeuw en iedereen rende weg. Op de grond lagen mensen onder het bloed.”

Strijd feller

Tien jaar geleden was er ook een aanval op deelnemers aan de Gay Pride in Jeruzalem. Drie mensen werden toen neergestoken. De dader werd veroordeeld tot tien jaar cel en kwam onlangs vrij.

Duizenden mensen liepen mee in de optocht door de Israëlische hoofdstad. De parade is onderwerp van heftige discussies tussen de ultra-orthodoxe Joodse minderheid, fel tegenstander van openlijke homoseksualiteit, en het progressievere deel van de bevolking. De mars ging na het incident door. ,,Onze strijd voor gelijkheid wordt alleen maar feller door dit soort incidenten”, aldus een woordvoerder van een organisatie voor homorechten.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden
 
Loading