Diskwalificatie Vierdaagse voor nemen taxi

22-07-2015

NIJMEGEN (ANP) - Bij de mobiele controles tijdens de Vierdaagse van Nijmegen zijn woensdag dertien deelnemers betrapt op 'vals spel'. De opmerkelijkste diskwalificatie kwam op naam van een wandelaar die in een taxi zat.

Zeven van de overige twaalf uit de wedstrijd gezette deelnemers liepen niet de juiste route en sneden het parcours af. Drie wandelaars maakten gebruik van Nordic Walking Poles (stokken). Twee militairen werden ten slotte bestraft omdat ze minder dan het geëiste gewicht bij zich droegen.

De deelnemers kunnen woensdagavond nog in beroep gaan tegen hun uitsluiting. Dinsdag werden zeven deelnemers gediskwalificeerd. Volgens een woordvoerder liggen de aantallen diskwalificaties de eerste twee dagen wat hoger dan voorgaande edities.

Tweede dag

Van de 42.684 deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse zijn er na de tweede dag van het evenement nog 41.093 over. De dertien diskwalificaties meegerekend, hebben 894 wandelaars woensdag de finish niet gehaald. Dinsdag strandden al 697 wandelaars.

De tweede dag is volgens veel lopers altijd het zwaarst. De tocht ging door Wijchen en omgeving. Het aantal uitvallers is minder dan vorig jaar. Toen eindigde de wandeltocht na de tweede dag voor 1188 wandelaars.

EHBO

In vergelijking met 2014 zijn na twee dagen nog ongeveer evenveel wandelaars over: 41.110 in 2014 en 41.093 nu. In 2014 lag het aantal inschrijvingen echter veel hoger: 53.844 om 51.462.

Voor de EHBO'ers was het woensdag een relatief rustige dag, aldus een woordvoerster.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden