Efteling past omstreden karikaturen in attractie aan

30-01-2019

KAATSHEUVEL - Spookjespark De Efteling gaat enkele omstreden Afrikaanse en Aziatische stereotypen in de populaire attractie Carnaval Festival aanpassen. De Efteling heeft dat woensdag bekendgemaakt. Vanaf maart ondergaat de 35 jaar oude attractie een grote onderhoudsbeurt.

"De poppen krijgen een uiterlijk dat beter past bij het huidige tijdsbeeld’’, laat het attractiepark woensdag weten. Poppen krijgen bijvoorbeeld traditionele Afrikaanse klederdracht in plaats van neusringen en kroeshaar.

In het verleden was er ophef over het vermeende racistische en kwetsende karakter van twee attracties in de Efteling: Carnaval Festival én Monsieur Cannibale. De Efteling kreeg daarover klachten, vooral van internationale bezoekers. Een actiegroep eiste dat de kwetsende clichés moesten worden weggehaald.

Herkenbaar

De Efteling benadrukt dat de aanpassingen op eigen initiatief gebeuren en dat Carnaval Festival herkenbaar blijft. "Het blijft een vrolijke rit om de wereld’’, zegt directeur Fons Jurgens.

Voor het groot onderhoud gaat Carnaval Festival drie maanden dicht (van 4 maart tot en met 31 mei). In totaal krijgen honderd van de 275 poppen van de show een opknapbeurt. Verder krijgt de techniek een update en krijgt de attractie energiezuinige verlichting. De operatie kost bij elkaar 3 miljoen euro.

Onderhoud

Aanpassingen aan Monsieur Cannibale staan nog niet gepland maar worden zeker overwogen zodra de attractie onderhoud nodig heeft, aldus een woordvoerder.

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN