Fietsendieven maken jacht op e-bikes

05-07-2016

Aangezien er in Nederland veel dure e-bikes zijn tegenwoordig, zijn we een luilekkerland voor fietsendieven uit vooral Oost-Europa geworden. Het schadebedrag dat verzekeraars uitkeren stijgt dan ook snel, in drie jaar tijd verdubbelde dit bedrag naar 15 miljoen euro vorig jaar.

Inmiddels zijn van de 18 miljoen fietsen in Nederland 1 miljoen elektrisch, waarbij de prijs ligt tussen de 1000 en 3000 euro. Omdat er in Nederland zoveel dure fietsen te vinden zijn, hoeven dieven nauwelijks moeite te doen om een fiets te vinden die de moeite waard is om te stelen. Daarnaast gaat het vaak ook om goed georganiseerde diefstallen, aangezien laatst een lokfiets een dag later al in Polen bleek te staan.

Ons land loopt voorop met elektrische fietsen, wat ons land erg aantrekkelijk maakt voor buitenlandse bendes. De kans dat een e-bike jonger dan een jaar wordt gestolen, is in een paar jaar tijd dan ook 2,5 keer zo groot geworden. Hierdoor zeggen veel verzekeraars de premies te moeten verhogen, waarbij de stijging verschilt per verzekeraar, per regio en per klant. 

Door Annelien Bosboom; foto: ANP; bron: AD