Giftige stoffen na recycling in speelgoed

19-04-2017

UTRECHT (ANP) - Plastic speelgoed kan giftige stoffen bevatten als daarin elektronisch afval is verwerkt. Te veel gif is onder meer gevonden in de Rubik's Cube, een kubus met gekleurde vakjes, en autootjes. De schadelijke stoffen kunnen het zenuwstelsel aantasten en gevolgen hebben voor de hersenontwikkeling van kinderen, de hormoonhuishouding en de voortplanting.

Dat blijkt uit internationaal onderzoek in 26 landen, waaronder Nederland. Het is uitgevoerd door een Tsjechische milieuorganisatie en IPEN, een netwerk van ongebonden organisaties in ruim honderd landen.

Het gevaar zit in de kunststof omhulsels van de elektronische apparaten. De gifstoffen OctaBDE en DecaBDE kwamen voor in 90 procent van de onderzochte spullen. Bijna de helft van alle producten bevatte HBCD. Niet alleen kinderen lopen gevaar maar ook werknemers die zich bezighouden met deze recycling, vaak in ontwikkelingslanden.

De organisaties willen dat de omhulsels worden verwijderd voordat recycling plaatsheeft en daarnaast wereldwijd strengere limieten voor gevaarlijke stoffen. Binnenkort is er een conferentie hierover.

© 2017 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN