Jarig Madurodam: niet wegzakken in nostalgie

18-06-2017

DEN HAAG (ANP) - Madurodam viert op 2 juli zijn 65e verjaardag, maar wil alles behalve ,,wegzakken in nostalgie'', zegt directeur Joris van Dijk. Het 'vrolijkste oorlogsmonument' van Nederland, gesticht ter herinnering aan oorlogsheld George Maduro, is volop bezig met de toekomst. Alleen dan kan het park de ongeveer 700.000 bezoekers per jaar blijven trekken, de omzet van een dikke 11 miljoen euro blijven halen en daarvan jaarlijks tonnen aan goede doelen blijven besteden. Sinds de oprichting ging daar 32 miljoen euro heen.

Woensdag opent Madurodam de attractie Nieuw Amsterdam en die heeft niets van het miniatuur-Nederland waarom Madurodam nog altijd bekend is. ,,Die miniaturen zitten nog volop in de hoofden, maar dat deel alleen is niet meer wat we zijn'', aldus Van Dijk. Bezoekers van Nieuw Amsterdam gaan 'aan boord' van het schip De Vergulde Bever en varen zogenaamd van Amsterdam naar Nieuw Amsterdam, het huidige New York. Aangekomen en een beetje nat geworden in de haven, worden zij verwelkomd door gouverneur Peter Stuyvesant, met een rij kanonnen waarmee moet worden 'gevochten'. Ondertussen horen ze van alles over de Nederlandse sporen in New York.

Het is de grootste attractie die Madurodam ooit heeft geopend. De medewerkers van Madurodam zetten het allemaal, ook inhoudelijk, zelf in elkaar. Historisch zou het allemaal ook wel door de beugel kunnen, ondanks 'verfraaiingen'. ,,Walt Disney zei ook: Voor een gram educatie heb je een kilo vermaak nodig'', verklaart Van Dijk. Behalve vermaken en informeren, wil Madurodam de mensen ook een beetje trots maken op wat Nederland allemaal heeft gepresteerd.

Uitbreiding

De miniaturen doen dat al sinds jaar en dag, de heldendaden van George Maduro sinds kort in een speciaal paviljoen ook, net als een recente replica van het Dordtse Hof waar met de Statenvergadering in 1572 de opstand tegen de Spaanse bezetter begon.

Madurodam heeft verder grootscheepse plannen voor uitbreiding plus beter gebruik van de bestaande ruimte. Het park wil tot 2030 voor 45 miljoen investeren. Met die plannen is het college van Den Haag akkoord. Vier dagen na het 65-jarig jubileum moet de gemeenteraad beslissen.

 © 2017 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN