Live crowdfunding op feest start-ups primeur

04-09-2015

Start-ups, crowdfunding, groeikapitaal. Van 23 tot 27 september 2015 staat Amsterdam in het teken daarvan tijdens de Amsterdam Capital Week. Een week waar investeerders en start-ups elkaar ontmoeten, van elkaar leren en Venture Capital kantoren hun deuren openen. Een van de evenementen is een tweedaags crowdfundingfestival, CROWDF€ST, op 25 en 26 september. Het festival wordt georganiseerd door crowdfunding adviesbureau Douw&Koren en StartupAmsterdam. Het is het eerste live crowdfundingfestival van Nederland.

CROWDF€ST
Wat er op dit crowdfundingfestival gebeurt? In ieder geval veel crowdfundingprojecten. In een uitnodiging licht Douw&Koren alvast een tipje van de sluier op. Hersenonderzoeker prof Jeroen Geurts ontleedt er live hersenen, je kunt er je eigen bier brouwen met de prijswinnende Minibrew, samen van de Albert Cuyp één kunstwerk maken, het voedsel van de toekomst (insecten) proeven en je laten scannen door Europa’s grootste 3d-scanner.

De bedoeling is dat de bezoekers  investeren in de nieuwste projecten van tientallen ondernemers en creatieven. Met de opkomst van het populaire crowdfunding kon dat afgelopen jaren al online, maar tijdens CROWDF€ST kan dat dus ook offline.

Foodtrucks en podia
Op de website van Douw&Koren wordt al meer uitgelegd. Tijdens CROWDF€ST wordt 4000 m2 in en rond eventlocatie B.Amsterdam omgebouwd tot crowdfunding festival. Douw & Koren: “Foodtrucks worden binnengereden, podia bezet door opkomende artiesten, een professor presenteert zijn nieuwste en onderzoek door ter plekke een brein te ontleden en start-ups laten hun nieuwste ideeën zien. De investerende bezoeker proeft in ruil voor zijn of haar investering de nieuwste hapjes en drankjes, krijgt een VIP-kaartje voor een voorstelling, een privé-lezing, een must-have gadget nog voor het in de winkels ligt of rente op de lening.”

Investeren kan met een paar euro, maar ook met grote bedragen. Festivaldirecteur Simon Douw: “Bij dit festival is de crowd de baas. Bezoekers genieten niet alleen van een uniek festival, maar bepalen via LIVE crowdfunding ook samen welke ondernemers en creatieven door kunnen gaan met hun plannen.”

Vernieuwend
Kajsa Ollongren, wethouder Economie, Amsterdam: “Wat crowdfest doet voor de stad is niet alleen vernieuwend, het voegt ook echt iets toe aan onze economie. De impact van crowdfunding op start-ups neemt toe, steeds vaker krijgen ondernemers juist op die manier een belangrijk deel van hun financiering rond. Ik ben er trots op dat Amsterdam wereldwijd voorop loopt met crowdfunding. Dit evenement is daarmee de perfecte afsluiting van onze Capital Week.”

Organisator Douw&Koren plaatst het festival in een bredere ontwikkeling. Oprichter Gijsbert Koren: “Met dit festival roepen we op tot een ‘echte’ economie, waarbij er een directe relatie is tussen de gever of investeerder en de ondernemer of creatief. Geen ingewikkelde producten, bestuurders of bonussen. Jij bepaalt zelf waar jouw geld heen gaat, en plukt de vruchten als het project slaagt.”

Bij crowdfunding legt een grote groep mensen ieder een klein bedrag in om een project of onderneming te financieren. In 2014 werden er in Nederland meer dan 2000 campagnes succesvol gefinancierd en werd er in totaal 63 miljoen euro opgehaald.

Amsterdam Capital Week 
CROWDF€ST vindt plaats tijdens de Amsterdam Capital Week. Van 23 tot 27 september 2015 zijn ruim 20 events erop gericht start-ups in contact te brengen met meer dan 500 investeerders. Angel investors, Venture Capitalists en start-up accelerators open hun deuren op diverse locaties in de stad en zijn erop gericht kapitaal aan start-ups te verbinden.

Naast CROWDF€ST is er in deze een divers programma samengesteld met evenementen als:

Venture Capitalists (VC’s) zoals Prime Ventures, INKEF Capital en SanomaVentures, maar ook internationale VC’s doen mee. Naast Venture Capital komen ook andere financieringsvormen zoals Angel Investing, Private Equity en Crowdfunding deze week aan bod.

Sake Bosch, oprichter en managing partner van Prime Ventures: “Amsterdam heeft een grote aantrekkingskracht op startende bedrijven en Amsterdam Capital Week is een uitgelezen kans voor investeerders, zoals Prime Ventures, om de meeste kansrijke start-ups in Europa te leren kennen op een efficiënte manier.”

StartupAmsterdam
Amsterdam Capital Week is onderdeel van het actieprogramma StartupAmsterdam. Bedrijfsleven, kennisinstellingen en de gemeente werken hierin samen om het start-up ecosysteem van Amsterdam en de regio te versterken. De Capital Week draagt direct bij aan enkele doelen van het programma: de internationale positionering en zichtbaarheid van Amsterdam en het aantrekken van kapitaal voor snelle groeiers.

Kajsa Ollongren, wethouder Economie: “We laten iedereen zien dat Amsterdam als start-up stad een bijzondere plek inneemt in Europa. De stad barst van de creativiteit en ondernemerschap. Slimme start-ups en innovatieve investeerders kunnen daarvan profiteren. De Amsterdam Capital Week is een goed voorbeeld van een nieuwe, intensieve samenwerking tussen al die verschillende partijen. Dat versterkt de aantrekkingskracht van Amsterdam op internationaal talent en kapitaal.”

Bron: www.wefundex.com

Deel dit bericht met uw netwerk