Na oranje kleurt Gelderland roze voor Giro

27-04-2016

ARNHEM (ANP) - Meteen na de festiviteiten van Koningsdag wordt donderdag met name in Apeldoorn, maar ook in de andere finishplaatsen Nijmegen en Arnhem begonnen met de opbouw van tribunes, het wegzetten van hekken en het op orde brengen van persfaciliteiten voor de Ronde van Italië. Gelderland wisselt het oranje in voor het roze van de Giro, die op 6 mei start en de provincie drie dagen wereldwijde aandacht oplevert.

,,Er zijn 41 iconen uitgezocht die in beeld worden gebracht, van het Kröller-Müller Museum tot Paleis Het Loo'', vertelt projectdirecteur Simone Richardson van de Big Start.

Onderzoekers van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen schatten het totale aantal bezoekers op 460.000. Richardson: ,,Dagjesmensen kunnen de aantrekkingskracht van Gelderland ontdekken, terwijl de beelden door naar schatting 800 miljoen mensen worden gezien: een enorme exposure.''

Cees Priem

Het was gedeputeerde Jan Markink die na een ontmoeting met Cees Priem de komst van het wielerevenement in gang zette. Priem had met zijn bedrijf Libéma Profcycling Giro-organisator RCS enthousiast gemaakt voor een derde start van de Italiaanse rittenkoers in Nederland en zocht een locatie.

Gelderland hapte toe en sinds juni vorig jaar leidt Richardson het project waar dit jaar zestig mensen fulltime mee bezig zijn. ,,Vanaf eind januari zijn er dagelijks side-events. Dat varieert van fietswedstrijdjes voor kinderen, de Giro Bambini, tot een fietsevenement voor lichamelijk en geestelijk gehandicapten, de Giro Unico. Alles bij elkaar zijn er zo'n 1500 evenementen. We zijn ook trots op de zogenoemde piazza's, meer dan 120 buurtfeestjes in Italiaanse stijl waarvoor wij de aankleding leverden en leveren. Vooral leuk omdat het mensen verbindt.''

Zondag arriveert de karavaan van de RCS, met de roze auto's en vrachtwagens. Zij nemen het sportieve deel op zich. Richardson en haar crew faciliteert dan met hulp van zo'n 1500 vrijwilligers. Het budget bedraagt 12,85 miljoen euro met de provincie als voornaamste geldschieter. Het moet, volgens Richardson, Gelderland neerzetten als een provincie voor duurzaam verblijfstoerisme, een ideaal fietsgebied met daarbij tal van bezienswaardigheden.

© 2016 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN