• Start
  • Recreatief
  • Onderzoeksraad: jaarwisseling gevaarlijkste moment van het jaar

Onderzoeksraad: jaarwisseling gevaarlijkste moment van het jaar

29-11-2017

 

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft in een kritisch conceptrapport over de jaarwisseling geconcludeerd dat de risico’s tijdens de viering van oud en nieuw onaanvaardbaar groot zijn. De Raad noemt de jaarwisseling zelfs het gevaarlijkste moment van het jaar, waarbij vooral vuurwerk een probleem is.

Jaarlijks zijn er zo’n 10.000 incidenten, variërend van mishandelingen tot branden. "De omstandigheden, veel mensen op straat en donker, in combinatie met risicovol gedrag van de afstekers zijn een gevaarlijke cocktail tijdens iedere Oud en Nieuw", concludeert de Raad.

In veertig procent van de gevallen is vuurwerk de oorzaak dat het misgaat. De controle van vuurwerk is dan ook een groot punt van kritiek. Er is namelijk van alles mis met het kwaliteitskeurmerk voor legaal consumentenvuurwerk en het toezicht daarop. De aanpak van illegaal vuurwerk en van illegale vuurwerkhandelaars levert tot nog toe ook weinig op. Daarnaast is de kracht van het vuurwerk de laatste jaar toegenomen, wat ernstige gevolgen kan hebben.

Ook de politie en de overheid komen niet positief uit het rapport. Zo heeft de politie gebrekkige kennis van criminele organisaties achter de vuurwerkhandel, waardoor het dweilen met de kraan open is. Daarbij lijken gemeenten maar wat aan te rommelen, doordat ze vaak niet precies weten wie wat moet doen en vaak iets hebben van: ‘Ach het hoort er nu eenmaal bij’.

De Onderzoeksraad doet geen verdere aanbevelingen naar aanleiding van het rapport, maar laat de conclusies en verdere stappen aan politie, gemeenten en andere overheden.

Door Annelien Bosboom; Bron: RTL Nieuws; foto: ANP