Oudejaarsfeesten Brussel afgelast om dreiging

30-12-2015

BRUSSEL (ANP) - De vuurwerkshow en andere oudejaarsfeestelijkheden die in het centrum van Brussel zouden worden gehouden, zijn afgelast. Dat melden bronnen bij de Brusselse burgemeester Yvan Mayeur. Vorig jaar kwamen ruim 100.000 mensen af op het vuurwerk in de Belgische hoofdstad.

De burgemeester nam het besluit woensdag na overleg met de Belgische politie- en inlichtingendiensten. Het gesprek vond plaats nadat dinsdag de terreurdreiging in de regio Brussel was opgetrokken van 2 naar 3. Dat is het op een na hoogste niveau.

In België werden in de nacht van maandag op dinsdag bij huiszoekingen twee verdachten aangehouden in een onderzoek naar plannen om in Brussel op verschillende symbolische plaatsen aanslagen te plegen tijdens de oudejaarsfeesten.

Politiebureaus

Een van hen wordt gezien als leidende figuur en zou mensen werven met het oog op het plegen van terroristische misdrijven, aldus het federaal parket dinsdag. Tijdens de huiszoekingen zijn onder andere militaire trainingskledij en propagandamateriaal van de terreurorganisatie IS gevonden, maar geen explosieven of wapens.

Behalve de oudejaarsfeesten zouden ook politiebureaus in Brussel mogelijk doelwit zijn van terreur. Behalve strengere bewaking gelden er ook andere openingstijden. Ook woensdag waren huiszoekingen in België.

© 2015 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN