Panda’s: hoge kosten, hogere baten

13-04-2017

RHENEN/BREDA (ANP) - De twee reuzenpanda’s die sinds woensdagavond in Ouwehands Dierenpark verblijven, zullen meer opleveren dan ze kosten. Eerdere ervaringen in dierentuinen in België en Frankrijk leren dat de bezoekersaantallen met tientallen procenten stijgen na de komst van deze dieren. Ook het toerisme in de regio is gebaat bij de aanwezigheid van de panda’s.

Los van de kosten voor eten (50 kilo bamboe per panda per dag), verzorging en de voorbereiding van de komst, betaalt het park 1 miljoen euro per jaar 'huur’ aan China. De realisatie van het verblijf kostte 7 miljoen euro.

,,Dat geld verdient het dierenpark zeker terug'', aldus Goof Lukken, lector toerisme en vrije tijd aan de NHTV, een particuliere onderwijsinstelling in Breda. ,,Afgelopen jaar trok het dierenpark bijna een miljoen bezoekers, dat worden er waarschijnlijk 1,2 tot 1,3 miljoen.'' Tegelijk gaat de entreeprijs, nu 22 euro, met een nog onbekend bedrag omhoog. Het betekent dat alleen al door de kaartverkoop het pandaverblijf binnen een jaar zo’n beetje wordt terugverdiend.

,,Al die bezoekers besteden naast de entree ook nog geld in het park'', zegt Lukken. ,,Toen de dierentuin in het Franse Beauval in 2012 reuzenpanda’s kreeg, dacht het park voor een jaar souvenirs te bestellen. Wat denk je, binnen twee weken was alles uitverkocht. Deze dieren zijn topattracties. Daarnaast zal Ouwehands veel profijt hebben van de zakelijke mogelijkheden die het restaurant bij het pandaverblijf biedt.''

© 2017 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN