Pokémon-rage levert politie veel werk op

12-07-2016

LEERDAM (ANP) - Het is maar een spelletje, maar het vangen van Pokémon-figuurtjes met je smartphone begint her en der een plaag te worden. Dat blijkt uit berichten op Twitter van onder meer politiekorpsen. Die hebben hun handen vol aan meldingen over verdachte en soms gevaarlijke situaties.

Sinds de app enkele dagen geleden werd gelanceerd is Pokémon Go wereldwijd een hype. De bedoeling is dat de gebruiker de bekende figuurtjes uit de tv-serie Pokémon met z'n smartphone vangt. Voor de niet-gebruiker is er niets te zien, het is een virtuele wereld die alleen via de camera van de telefoon te zien is.

Het gevolg van de hype is dat spelers individueel of met een groep de straat opgaan om de wezentjes te vangen. Dat gebeurt dag en nacht. De spelers hebben alleen oog voor het smartphoneschermpje en dat levert volgens de politie gevaarlijke situaties op. Meldingen hierover kwamen onder meer van de politie Eindhoven en Haarlemmermeer.

De Eindhovense politie twitterde: ,,Zojuist groep aangesproken die in richting de binnenstad liep. Allen een gsm in hand met alleen oog voor het beeldscherm. Bij aanspreken bleek men op zoek te zijn naar Pokémons. Zo leer je toch elke dag weer wat.''

Het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) kreeg ook te maken met Pokémon Go. Er liepen mensen rond in voor bezoekers verboden ruimtes. In een tweet meldde het ziekenhuis: ,,Er is een zieke Pokémon in het AMC - wij zullen goed voor ‘m zorgen. We stellen het op prijs als je ‘m niet bezoekt."

Overigens is de app, gemaakt door Nintendo, officieel nog niet in Nederland verkrijgbaar. Via digitale sluipwegen is het downloaden ervan hier toch mogelijk.

© 2016 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN