Politie tevreden over verloop vierdaagse

25-07-2015

Nijmegen - Deze editie van de Vierdaagsemarsen en -feesten zijn in overwegend goede en gezellige sfeer verlopen. Het Crowdcontrol waarbij publieksstromen in goede banen geleid worden, heeft goed gewerkt. Op de afsluitende vrijdagavond waren er weliswaar meer aanhoudingen dan de avonden daarvoor, maar ernstige openbare ordeverstoringen deden zich niet voor. De politie kijkt dan ook tevreden terug op het grootste meerdaagse evenement van Nederland.

Politie en marechaussee hebben intensief samengewerkt met gemeente, organisatie en de andere hulpdiensten om het evenement veilig te laten verlopen. De meeste avonden was het gezellig druk in de stad, maar tot knelpunten heeft dit niet geleid. Op diverse momenten is het publiek via onder meer de lichtkranten en twitter geïnformeerd over drukte en geadviseerd een andere locatie te kiezen. Vanuit mobiele politieposten in de stad waren dagelijks ongeveer 200 agenten werkzaam. Door deze verspreiding kon het publiek snel hulp krijgen en de politie waar nodig snel optreden en incidenten klein houden.

Verloop 7e avond feesten

Ondanks de regen bleef het ook op de laatste feestavond druk op veel locaties. Op de Molenstraat gingen tweemaal de lichtkranten aan om te zorgen voor een snellere doorloop. In totaal werden 17 personen aangehouden: voor openbare dronkenschap, de wet ID, niet voldoen aan bevel/vordering, baldadigheid, vernieling, wildplassen (2), belediging (5), mishandeling (3) en bedreiging. Op het Stationsplein ontstond rond 02.00 uur even tumult, maar de situatie was al snel onder controle. Vanwege een melding van een persoon te water vanaf de Waalbrug zijn de hulpdiensten door de menigte heen zo snel mogelijk die kant op gegaan en een uitgebreide zoekactie volgde; later bleek het te gaan om een fiets.

ANPR controles rond Nijmegen

De Landelijke Eenheid voerde alle avonden (criminaliteit)controles uit in Nijmegen en omgeving. Deze controles vonden plaats op diverse hoofdtoegangswegen, het spoor en waterwegen. Onder meer is gebruik gemaakt van de ANPR (Automatic Number Plate Recognition). Agenten hebben voor ruim 15 duizend euro aan nog openstaande boetes geïnd en van 4 fiscale wanbetalers is het voertuig in beslag genomen en afgesleept. In totaal 7 personen zijn aangehouden: 4 die inbrekerswerktuig bij zich hadden, 1 stond gesignaleerd voor de Opiumwet, 1 voor de wet ID in wiens voertuig ook nog een grote hoeveelheid geld werd aangetroffen en tot slot 1 persoon die tientallen mobiele telefoons en tablets bij zich had. Twee bestuurders kregen een proces verbaal voor rijden onder invloed en diverse verkeersovertreders zijn bekeurd, bijvoorbeeld voor rijden tijdens een rijontzegging.

Veilig thuiskomen

Gedurende de gehele Vierdaagseweek heeft Verkeershandhaving alcoholcontroles gehouden met het oog op ‘veilig thuiskomen’ na het feest. Op de laatste avond en nacht werd er gecontroleerd op de Daalseweg in Nijmegen, Nijmeegsebaan in Heilig Landstichting en de Vrouwe Udasingel in Lent. In totaal zijn 1759 blaastesten afgenomen waarvan 17 bestuurders met teveel alcohol op achter het stuur zaten. Twee daarvan zijn beginnend bestuurder en van eveneens twee personen is direct het rijbewijs ingevorderd vanwege de hoge uitslag.

Mobile Media Lab

Om de inzet van communicatiemiddelen rondom veiligheid tijdens de 4daagse onder het publiek te testen, en waar mogelijk te verbeteren, is het Mobile Media Lab ingezet. Een paar honderd bezoekers aan de feesten hebben in de opvallende politietruck voor het station meegewerkt aan het onderzoek door een enquête in te vullen. Bedankt hiervoor.

Bron: politie.nl