Rondvaartboten krijgen oude vergunning terug

07-06-2017

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State heeft woensdag een groot aantal vergunningen vernietigd voor rondvaartboten om tot 1 januari 2020 door het centrum van Amsterdam te varen. Daarmee zijn deze tijdelijke vergunningen van de baan en gelden de oude vergunningen voorlopig weer.

De zaak draaide om het nieuwe vaarbeleid van de gemeente. Die had in 2014 bepaald dat vergunningen voor rondvaartboten langer dan 14 meter voortaan alleen nog voor een afgebakende periode werden afgegeven. Ook werd het aantal vergunningen voor dergelijke boten aan een maximum van 135 gebonden. De maatregelen waren bedoeld om opstoppingen in de grachten te voorkomen.

Dertien grote rederijen kwamen daartegen in het geweer en krijgen nu gelijk van de Raad van State. De redenering achter de maatregelen klopt niet en daarom moet Amsterdam het gemeentelijke vaarbeleid herzien, is de conclusie.

Blij

De rederijen zijn blij met de uitspraak. ,,We zijn ontzettend opgelucht. Eindelijk gerechtigheid. We zien nu weer een toekomst en kunnen ons personeel in dienst houden", aldus een woordvoerder van de Verenigde Rederijen Amsterdam (VRA). Hij zegt te hopen dat de gemeente bij het optuigen van een nieuw stelsel zal samenwerken met de rondvaartrederijen. ,,Voorheen waren we wel uitgenodigd, maar met onze opmerkingen is nooit wat gedaan."

Over de vergunningen voor rondvaartboten wordt al lange tijd gesteggeld. De gemeente legde de uitgifte vorige maand stil, omdat er sprake zou zijn van onregelmatigheden bij de aanvraag. Zo zouden rederijen 'stromannen' hebben ingezet om meer vergunningen binnen te halen.

© 2017 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN