Ruim 2000 uitvallers Vierdaagse wegens hitte

20-07-2016

NIJMEGEN (ANP) - Op de tweede dag van de Vierdaagse in Nijmegen zijn 2050 wandelaars uitgevallen of helemaal niet aan de start komen opdagen, aldus een woordvoerder van de organisatie woensdag.

Volgens hem waren er vooral veel uitvallers wegens de tropische temperaturen. Dinsdag op de eerste wandeldag hebben 1206 lopers de eindstreep niet gehaald. Het aantal uitvallers lag woensdag met 4,4 procent tweemaal zo hoog als in de twee jaren hiervoor.

Op de tweede dag van de Vierdaagse vallen altijd de meeste lopers uit. Het gaat vaak om mensen die maar net de eerste dag hebben volbracht en de volgende dag niet meer verder kunnen. Het bestuur van de Vierdaagse was tevreden over woensdag. ,,Een mooie wandeldag'', aldus marsleider Johan Willemstein. Honderden lopers hadden hitteklachten en hier en daar was het te druk op de route, maar dat was volgens hem te verwachten ,,onder deze omstandigheden''.

Noodweer

Er zijn nog 43.910 lopers over voor de wandeltocht die op de derde dag door de heuvels rondom Groesbeek voert. Dinsdag en woensdag kregen de lopers een halfuur extra tijd om de eindstreep te halen. Omdat het donderdag niet meer zo warm lijkt te worden, mogen de lopers dan niet meer eerder starten of later binnenkomen.

Alle lopers waren al binnen toen woensdagmiddag een kort maar heftig noodweer boven Nijmegen uitbrak.

Op de Wedren, het plein in Nijmegen waar de wandeltocht begon en eindigde, is een vrouw gewond geraakt doordat ze geraakt werd door een afgebroken tak. Ze is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Op het festivalterrein raakten enkele mensen licht gewond door rondvliegende voorwerpen. Ze konden ter plaatse door de EHBO-medewerkers worden geholpen, aldus de veiligheidsregio. Elders in Nijmegen was er stormschade door afbrekende takken.

© 2016 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN