Sail strijkt de zeilen met Thank You-parade

23-08-2015

AMSTERDAM (ANP) - Sail sluit de vijfde en laatste dag in stijl af, met een uittocht van schepen. In de namiddag vertrekken de tall ships en andere bijzondere vaartuigen gezamenlijk vanuit de haven van Amsterdam tijdens de zogeheten Thank You-parade.

Het is de eerste keer dat een gezamenlijke uittocht het nautische feest afsluit. Vorige edities vertrokken de schepen na afloop van het evenement ieder voor zich. Tijdens de parade zondag over het Noordzeekanaal richting IJmuiden verwacht de organisatie van Sail dan ook veel publiek om de zeilschepen vanaf de kade of het water gade te slaan. Mensen worden opgeroepen de bemanningen uit te zwaaien en te bedanken.

Eerder zondag staat de traditionele vlootschouw op het programma, waar meer dan honderd historische schepen aan meedoen. De vlootschouw wordt afgenomen door prins Maurits vanaf De Groene Draeck, het privéjacht van prinses Beatrix. Maurits is beschermheer van Sail. Op de kop van Java-eiland vindt verder de finale plaats van het eerste Nederlandse kampioenschap waterfietsen.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden