Schaatsen op natuurijs na vorst

20-01-2019

DOORN (ANP) - Na de vorst in de nacht van zaterdag op zondag hebben verschillende natuurijsbanen in het land zondag de deuren kunnen openen. Onder meer in het Utrechtse Doorn, het Zuid-Hollandse De Lier en het Groningse Noordlaren en Amersfoort kunnen schaatsliefhebbers hun hart ophalen.

Bij de Doornsche IJsclub zijn schaatsers zondag sinds 8.00 uur welkom op het natuurijs. De eerste schaatser daar was de burgemeester. Volgens de ijsclub waren er een uur na opening al behoorlijk wat liefhebbers.

Ook IJsclub Hard gaat-ie in De Lier laat weten dat de ijsbaan zondag open is. IJsvereniging Noordlaren denkt zelfs al na over de eerste marathon. Aan RTV Noord heeft de vereniging laten weten dat de ijsbaan open is. ,,de volgende stap is een marathon’’, zo zou de vereniging hebben gemaild naar de regionale omroep.

Draaiboeken

Met de eerste berichten over de aankomende vorst, kunnen volgens de schaatsbond KNSB ook de draaiboeken voor de eerste marathons op natuurijs uit de kast. Verschillende weersvoorspellingen verwachten meerdere nachten van -3 tot -5 graden, waarmee de ijsbanen in de loop van volgende week open zouden kunnen.

Een marathon kan op een ijsbaan plaatsvinden zodra het ijs een dikte van drie centimeter heeft bereikt, aldus de KNSB. Zodra KNSB-competitieleider en oud-marathonschaatser Willem Hut langs is geweest om te bevestigen dat het ijs geschikt is, kan de wedstrijd plaatsvinden.

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN