Seks op Lowlands voor de wetenschap

18-08-2015

BIDDINGHUIZEN (ANP) - Wil je een vaste relatie? Een date? Vrijblijvende seks? En raak je wanhopig als je op de derde dag nog geen partner hebt gevonden? Deze en nog veel meer vragen gaat een wetenschappelijk team van de Universiteit van Amsterdam (UvA) voorleggen aan de bezoekers van het driedaagse muziekfestival Lowlands. Het festival begint vrijdag en duurt tot en met zondag.

,,Een meerdaags festival is een soort mini-maatschappij'', zegt onderzoekster en socioloog en pedagoog Daphne van de Bongardt van de UvA. ,,Mensen verkeren drie dagen in een bubble, met andere emoties dan in het dagelijks leven. Al dan niet onder invloed en alcohol en andere verdovende middelen.'' Haar onderzoek richt zich op hoe mensen zich gedragen in deze 'andere werkelijkheid’, iets wat volgens haar internationaal nog niet eerder op deze schaal is onderzocht.

,,Gaan mensen met een bepaald idee of bepaalde verwachtingen naar een festival? En wat zijn deze verwachtingen? Worden de verwachtingen bijgesteld gedurende het festival, en waarom dan?'' Een ander interessant onderzoekspunt is hoe mensen seks beleven in hun festivaltentje. ,,We gaan daar zeker kijken of die beleving gedurende de drie dagen verandert.''

Speeddaten

Het onderzoek kent twee onderdelen. Mensen die vooraf hebben aangegeven mee te willen werken aan het onderzoek (,,Dat kan tot en met vrijdagochtend.'') krijgen twee keer per dag op hun smartphone een korte vragenlijst met verschillende vragen over liefde en seks.

Daarnaast zijn er meerdere rondes speeddaten. ,,We nemen zowel beeld als audio van al deze gesprekken op, zodat we kunnen analyseren welke lichaamstaal en tekst mensen gebruiken, en waarmee je de meeste matches krijgt.'' Alle speeddaters moeten ook een alcoholtest doen, om te meten hoe kritisch of weinig kritisch ze zijn als er al is gedronken.

Van de Bongardt verwacht dat ze over ongeveer een jaar alle data heeft geanalyseerd en haar resultaten kan presenteren. In de toekomst hoopt ze onderzoek te doen op andere festivals, met een ander publiek dan Lowlands. ,,Multiculturele festivals bijvoorbeeld. Maar ik zou ook graag het gedrag van vakantiegangers in jongerenoorden als het Griekse Chersonissos of Lloret de Mar in Spanje willen onderzoeken.''

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden

Deel dit bericht met uw netwerk