Strijd om grootste paasvuur ontbrand

14-04-2017

RIJSSEN/HOLTEN (ANP) - De traditionele strijd om het grootste paasvuur in de buurtschappen Espelo, Holterbroek, Dijkerhoek en Beusekom in de gemeente Rijssen-Holten is weer in volle hevigheid losgebrand. In de buurtschappen werd vrijdag nog met man en macht gewerkt om de vuurstapel zo hoog mogelijk te krijgen. Zaterdag bepaalt de jury wie de grootste heeft. Zondag gaat de fik erin.

In Espelo was de stapel vrijdagochtend al 12 meter hoog, maar met elk uur wordt de stapel nog groter. ,,De mensen komen nog allemaal hout brengen. Het gaat nu snel, want de top wordt steeds smaller'', zegt Arjan Stevens van de organisatie. Al sinds november zijn de bouwers in de regio bezig met het verzamelen van takken die via een steiger steeds hoger werden neergelegd. De organisatie streeft naar een hoogte van 20 meter.

Espelo's grote rivaal Dijkerhoek wil naar een hoogte van 22 meter.

Immaterieel erfgoed

De brandstapel in Espelo is al jaren het bekendste paasvuur in Nederland en de organisatie probeert alles om dat zo te houden. De organisatie heeft ervoor gezorgd dat haar paasvuur op de lijst is gekomen van de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed. Zondagmiddag krijgt de organisatie officieel het certificaat uitgereikt. In 2012 was de stapel maar liefst 46 meter hoog en kreeg toen een vermelding in het Guinness Book of Records, aldus de organisatie.

Vorig jaar had Espelo officieus het grootste paasvuur van het land, met een hoogte van 18,88 meter. Het rivaliserende buurtschap Dijkerhoek was toen 17,4 meter hoog, maar was gemeten naar inhoud met 6611 kuub de grootste.

De paasvuren die dit weekeinde in het oosten van het land worden aangestoken, kunnen zorgen voor overlast door smog, rook en stank. Volgens het KNMI is er zondag in de oostelijke regio's kans op bewolking en regen, waardoor het hout nat is en er veel rook kan ontstaan. Bovendien staat er dan weinig wind, waardoor de rook mogelijk blijft hangen.

© 2017 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN