TUI ziet herstel vraag naar vakanties Turkije

13-12-2017

HANNOVER (ANP) - Reisbedrijf TUI ziet een verbetering in de vraag naar zonvakanties naar Turkije en Noord-Afrika, twee regio's die de afgelopen tijd door geopolitieke onrust uit de gratie waren. Ook reizen naar bijvoorbeeld de Spaanse eilanden en costa's en naar het Caribisch gebied blijven goed verkopen, meldt de onderneming bij de presentatie van de resultaten over het afgelopen jaar.

De boekingen voor de winterperiode liggen bij TUI voor ten opzichte van een jaar eerder. Ook kan het bedrijf profiteren van gemiddeld hogere prijzen. Vooral in de Benelux en Duitsland gaan de zaken voor de wind. De verkoop voor de zomer van 2018 voldoet aan de verwachtingen.

TUI boekte in het eind september afgesloten boekjaar een bedrijfsresultaat, afgezien van eenmalige posten, van 1,1 miljard euro. Dat is 12 procent meer dan een jaar eerder. De omzet nam eveneens met 12 procent toe tot 18,5 miljard euro. Voor het lopende boekjaar voorziet het reisbedrijf een verdere toename van de omzet en winst.

Tegenvallers

De resultaten werden ontsierd door een aantal incidentele tegenvallers. Zo leverde een conflict met het vliegend personeel bij luchtvaartmaatschappij TUI fly een extra kostenpost op van 24 miljoen euro. Uitzonderlijk veel werknemers meldden zich ziek waardoor vluchten kwamen te vervallen. Het faillissement van Air Berlin, waar TUI een aantal vliegtuigen van huurde, kostte het bedrijf 15 miljoen euro.

Die tegenvallers werden vooral goedgemaakt door sterke prestaties bij de hotels en cruiseschepen van TUI. Het reisbedrijf koos er een paar jaar geleden voor meer van zulke bedrijfsactiviteiten in eigen huis te halen, om minder afhankelijk te worden van externe aanbieders. Sindsdien zijn de resultaten sterk verbeterd.

© 2017 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN