Urban-festival gratis voor inwoners Gorinchem

24-08-2018

GORINCHEM (ANP) - Terwijl de burgemeester van Gorinchem nadrukkelijk geen urban-artiesten wilde op de Zomerfeesten in haar stad uit vrees voor problemen, zet het Amsterdamse muziekfestival Encore de deuren juist gratis open voor inwoners van Gorinchem. De organisatie van het R&B- en hiphopfestival, urban-genres bij uitstek, laat de eerste driehonderd mensen uit de Zuid-Hollandse stad zonder betaling toe.

Burgemeester Reinie Melissant bracht urban-muziek vrijdag in verband met grotere veiligheidsrisico's. Ze noemde als voorbeeld dat een optreden van de groep Broederliefde vorig jaar leidde tot meer drukte dan vooraf was verwacht. Omdat het plein vanwege de grote toeloop werd afgesloten, misten sommige mensen de show en ontstonden wat ongeregeldheden. Maar waarom een populaire urban-act een groter risico zou opleveren dan bijvoorbeeld een populaire dance-dj, werd uit haar betoog niet duidelijk. Melissant oogstte vervolgens veel kritiek van onder meer concertorganisatoren en artiesten.

De organisatie van Encore noemt de aanname van de burgemeester ,,onzin''. ,,Op Encore Festival zijn de afgelopen jaren geen ongeregeldheden geweest en heerst er juist een gezellige en saamhorige sfeer. Wij willen morgen dus het tegendeel bewijzen door mensen uit Gorinchem met open armen te ontvangen. Culture Unites!'', aldus de organisatie.

Encore wordt zaterdag gehouden op de Amsterdamse NDSM-werf. Om gratis binnen te mogen, moeten Gorinchemmers een geldig identiteitsbewijs en bewijs van hun woonadres laten zien.

© 2018 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN