Veertien zakkenrollers aangehouden tijdens Gay Pride

03-08-2015

Amsterdam - Tijdens de Amsterdam Gay Pride, die van zaterdag 25 juli tot en met zondag 2 augustus plaatsvond, zijn in totaal 14 personen . De verdachten komen uit Polen, Roemenië en Nederland. Vorig jaar werden tijdens de Gay Pride 19 verdachten van zakkenrollerij aangehouden. In de gehele week deden vorig jaar 180 mensen aangifte. Op dit moment hebben 155 mensen aangifte gedaan van zakkenrollerij. Ondanks dat het aantal aangiften de komende dagen nog zou kunnen stijgen - omdat mensen soms pas later aangifte doen - wil de politie de voorzichtige verwachting uitspreken dat het aantal slachtoffers gedaald is ten opzichte van vorig jaar, terwijl het dit jaar veel drukker was.

Jacht op zakkenrollers

Tijdens de Gay Pride waren enkele tientallen agenten in de Amsterdamse binnenstad op zoek naar zakkenrollers. Zij surveilleerden zowel opvallend als onopvallend door de straten van het centrum. De politie had extra aandacht voor de locaties waar vorig jaar de meeste zakkenrollers hadden toegeslagen.

Find my phone

Op zaterdag 1 augustus - de dag van de botenparade - waren extra politiemensen beschikbaar om te reageren op heterdaad meldingen, waarbij een telefoon met een Find my phone app gestolen was. Met zo’n app kan de locatie van het gestolen toestel getraceerd worden. In totaal kreeg de politie vier meldingen binnen. In een geval leidde dit tot succes en kon de politie tot aanhouding overgaan. Bij deze aangehouden verdachten trof de politie vijf telefoons aan. Deze telefoons zijn inmiddels terug bij de eigenaren. Een andere verdachte had zeven telefoons in bezit. Slachtoffers die hun telefoon missen worden opgeroepen om aangifte te doen, zodat wij de toestellen terug kunnen geven.

Internationale samenwerking

In 2014 was er sprake van verdachten met diverse nationaliteiten. Daarnaast ziet de politie bij het fenomeen zakkenrollen regelmatig dat er sprake is van rondtrekkende dadergroepen die diverse landen bezoeken. Vandaar dat ook dit jaar tijdens de Gay Pride internationaal is samengewerkt. Onder andere met twee aanwezige Roemeense politiemensen. Op het moment dat agenten een verdachte aanhielden keken informatiespecialisten in internationale politiesystemen of de aangehouden verdachte bijvoorbeeld al eerder was veroordeeld voor een soortgelijk feit en of hij gesignaleerd stond in een ander land. Ook keek de politie of de verdachte gesignaleerd stond in een ander land en of de verdachte al eerder gepakt was in soortgelijke zaken. Dit kan gevolgen hebben voor de strafmaat.

Integrale aanpak

Net als vorig jaar werd er in de strijd tegen zakkenrollerij intensief samengewerkt met onder meer de gemeente en partners zoals Koninklijke Horeca Nederland en de organisatie van Amsterdam Gay Pride. Voorafgaand aan de dag van de botenparade gingen politie en gemeente op huisbezoek bij mogelijke zakkenrollers om ze te controleren en te waarschuwen. Daarnaast vroegen politie, gemeente en Koninklijke Horeca Nederland aandacht voor de campagne ‘Ben jij het waard om beroofd te worden’. Via onder andere posters wilden zij bezoekers ervan bewust te maken dat zij met dure telefoons rondlopen en daarmee een gewild doelwit zijn voor zakkenrollers.

Bron: politie.nl

Deel dit bericht met uw netwerk