Verhuizing Emmense dieren immense klus

04-12-2015

Voor de opening van het nieuwe Wildlands Adventure Zoo in maart moet er nog heel wat gebeuren, waarbij het verhuizen van de dieren het belangrijkste is. Nog nooit eerder zijn er in Nederland zoveel dieren tegelijk in zo korte tijd verhuisd, als binnenkort in Emmen gebeurt.

Elke diersoort vraagt weer om een speciale methode voor de verhuizing. Zo zullen de vlinders bijvoorbeeld helemaal niet verhuisd worden, omdat ze slechts een paar maanden leven. Er worden straks geen nieuwe meer uitgezet in de oude dierentuin en juist wel in de nieuwe. De olifanten zijn de moeilijkste verhuisklus, aangezien het de zwaarste dieren zijn. Hiervoor worden ze al maanden getraind om alleen een kist in te lopen.

De prairiehondjes zijn ook geen makkelijke klus, omdat ze zich diep in de grond graven en sinds half november ook nog eens een winterslaap houden. Zij zijn daarom als eerste verhuisd. De 120 mantelbavianen moeten als enige onder verdoving verhuisd worden, aangezien ze niet op te pakken zijn als ze bij kennis zijn omdat ze erg sterk zijn en bijten. Verder worden de bavianen één voor één gevangen, terwijl ze normaal in harems leven, wat het nog wat ingewikkelder maakt. Makkelijker dieren zijn bijvoorbeeld de zeeleeuwen, die keurig meewerken.

In januari zullen de meeste dieren vanaf hun oude locatie vertrekken. De complete voorbereiding voor deze verhuizing kostte bijna twee jaar, het echter verhuizen zo’n twee maanden.

Door Annelien Bosboom; foto: ANP; Bron: Telegraaf

Deel dit bericht met uw netwerk