Verkoop vuurwerk van start

29-12-2016

RIJSWIJK (ANP) - Nederlandse consumenten kunnen vanaf donderdag weer drie dagen lang rotjes, vuurpijlen en ander vuurwerk kopen. De verkoop loopt tot en met zaterdag 31 december.

De vuurwerkbranche verwacht, door de gunstige economische ontwikkelingen, dat consumenten in vergelijking met 2015 dit jaar meer uitgeven. Toen werd er voor 65 miljoen aan vuurwerk besteed.

Afhankelijk van het soort vuurwerk, moeten klanten minimaal twaalf jaar oud zijn om het te kopen. Vuurwerk mag alleen de drie dagen voorafgaand aan de jaarwisseling worden verkocht door handelaren die een speciale vergunning van de gemeente hebben. De winkels mogen maximaal 25 kilo vuurwerk per klant verkopen.

Afsteken is alleen toegestaan van zaterdag 31 december 18.00 uur tot zondag 1 januari 02.00 uur. Mensen die zich niet aan die regels houden, kunnen een boete krijgen. Datzelfde geldt voor mensen die vuurwerk afsteken in zones waarvan gemeentes hebben bepaald dat daar niet mag worden geknald. Ongeveer 20 procent van de gemeentes heeft dergelijke vuurwerkvrije zones ingesteld. Het gaat veelal om gebieden rond verzorgingstehuizen, kinderboerderijen en winkelgebieden.

 © 2016 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN