'Zonnigste Bevrijdingsdag tot nog toe'

05-05-2016

DE BILT (ANP) - Deze Bevrijdingsdag belooft volgens Weerplaza de zonnigste ooit te worden. Het weerbureau denkt dat het in De Bilt meer dan 14 uur zonnig zal zijn. Als die voorspelling uitkomt, is het een nieuw record. De temperatuur wordt ook ideaal om bijvoorbeeld naar een van de veertien bevrijdingsfestivals te gaan: 17 graden in het noordwesten en zelfs 20 in het zuidoosten.

De dag begon wel frisjes, met aan de grond hier en daar zelfs lichte vorst. Dauwtrappers - mensen die heel vroeg zijn opgestaan om te wandelen - konden in de kou wel genieten van een heldere zonsopkomst. Wie de dag buiten gaat doorbrengen, doet er volgens Weerplaza goed aan om zich in te smeren. ,,De zon is al behoorlijk krachtig. De blote huid, die nog niet gebruind is, kan binnen 30 minuten al verbranden'', waarschuwt meteoroloog Michiel Severin.

Volgens Weeronline wordt vrijdag de eerste lokale zomerse dag van dit jaar. Dat betekent dat de grens van 25 graden gepasseerd wordt. Zaterdag wordt het nog warmer en stijgt de temperatuur volgens het weerbureau in het midden en zuiden van het land naar 25 tot 27 graden. In De Bilt wordt een maximumtemperatuur van ongeveer 26 graden verwacht.

© 2016 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN