Angelina Jolie laat eierstokken verwijderen

24-03-2015

LOS ANGELES - Angelina Jolie heeft haar eierstokken en eileiders operatief laten verwijderen. De 39-jarige actrice koos voor de operatie nadat artsen een beginstadium van kanker vermoedden. Jolie schrijft dinsdag in de Amerikaanse krant New York Times openhartig over de aanloop naar de moeilijke beslissing die ze heeft moeten nemen.

De vrouw van Brad Pitt schrijft over het moment dat haar arts vertelt dat de onderzoeksresultaten kunnen wijzen op een beginstadium van kanker, over hoe ze zich afvraagt of ze haar zes kinderen wel kan zien opgroeien, over de opluchting dat het in elk geval geen tumor is en over de keuze om daadwerkelijk de operatie te ondergaan. Jolie ging vorige week onder het mes.

De Amerikaanse liet in 2013 haar borsten preventief verwijderen, omdat ze volgens haar arts 87 procent kans had op het krijgen van borstkanker. Ook toen deed ze haar verhaal in de Amerikaanse krant. Drie vrouwen in haar familie, onder wie haar moeder, zijn overleden aan kanker. Jolie is draagster van het borstkankergen BRCA1, wat een verhoogde kans op borst- en eierstokkanker betekent. Ze wil met het delen van haar ervaringen andere vrouwen kennis bijbrengen. "Kennis is macht", zo schrijft ze.

Overgang

"Je kunt niet alle risico's wegnemen. Feit is dat ik vatbaar blijf voor kanker. Ik ga op zoek naar natuurlijke manieren om mijn immuunsysteem te versterken. Ik voel me vrouwelijk, en ik sta voor de keuzes die ik maak voor mezelf en mijn gezin. Ik weet dat mijn kinderen nooit hoeven te zeggen: 'Mama stierf aan eierstokkanker'."

"Ik ben nu in de overgang", schrijft Jolie. "Ik kan geen kinderen meer krijgen en ik verwacht een aantal fysieke veranderingen. Maar ik heb vrede met wat komen gaat. Niet omdat ik sterk ben, maar omdat dit een onderdeel is van het leven. Het is niet iets om bang voor te zijn."

(c) BuzzE 2015, alle rechten voorbehouden