Guus is groot geworden door klein te blijven

18-05-2015

EINDHOVEN - Guus Meeuwis viert deze maand zijn twintigjarig jubileum in de fameuze Royal Albert Hall in Londen. Waar grootheden als Frank Sinatra tot The Beatles optraden. Hoe hij het zo ver heeft kunnen schoppen, blijkt lastig te ontrafelen.

Bandleden en vrienden gissen in de Volkskrant naar het geheim van zijn succes. "Daar ben ik al twintig jaar naar op zoek", zegt bandleider en pianist Jan-Willem Rozenboom. "Hij krijgt het voor elkaar een vol Museumplein in Amsterdam uit volle borst Brabant te laten zingen. Dan ben je een grote", zegt cabaretier Peter Heerschop, een goede bekende van de zanger.

Maaike Meijer, hoogleraar genderstudies aan de Universiteit Maastricht bestudeerde onlangs het succes van André Rieu en doet dat desgevraagd ook bij Meeuwis. "Een nacht die je normaal alleen in films ziet, zingt Meeuwis. Een gewone Brabantse jongen belandt ineens in Hollywood. Dat kan ons dus ook overkomen. We kunnen ons daardoor makkelijker verzoenen met onze eigen gewoonheid."

Meijer: "We hebben behoefte aan extreme helden, extreem mooi, extreem rijk, extreem goed, maar ook aan iemand die dicht bij ons staat." Heerschop besluit: "Ik heb hem nog nooit zien verzaken. Hij scoort hoog in de categorie succes verzekerd."

Later dit jaar staat Guus Meeuwis voor het tiende jaar op rij met zijn 'Groot met een zachte G' concerten in het Philips Stadion in Eindhoven. De concerten, door vele betiteld met de geuzennaam zomercarnaval, zijn uitgegroeid tot het grootste jaarlijkse muziekevenement van een solo artiest in Nederland. “Ik vind het niet te bevatten. Als je mij aan het begin van mijn carrière in 1995 had verteld dat ik meer dan een miljoen mensen naar het stadion zou zingen had ik je waarschijnlijk voor gek verklaard, maar stoer is het wel! De eerste keer in het Philips Stadion was een jongensdroom die uitkwam en nu staan we daar straks voor het 10e jaar op rij. Wauw! Ik ben er ongelooflijk trots op en voel me meer dan vereerd. De Groots concerten zijn voor mij Genieten met een hoofdletter G,” aldus Guus Meeuwis.

(c) BuzzE 2015, alle rechten voorbehouden