Jan Smit geniet van freestylen Trijntje

19-05-2015

WENEN - Net als in de vele repetities en doorlopen die aan de grote avond voorafgingen, verliep het optreden van Trijntje Oosterhuis dinsdagavond in de halve finale van het Eurovisiesongfestival in Wenen vlekkeloos.

Ze zong, zoals al de hele week in Oostenrijk, ook op het moment suprême loepzuiver haar nummer Walk Along. De act verliep exact zoals ingestudeerd en met regisseur Hans Pannecoucke tot in den treuren afgestemd. Tijdens eerdere repetities leek het alsof Oosterhuis niet altijd stipt op de eerste break in de muziek de zwarte kanten sluier van haar gezicht getrokken kreeg, maar ook dat lukte voor de ogen van miljoenen tv-kijkers precies op het juiste moment.

Commentator Jan Smit zei: "Vocaal blaast ze iedereen omver. Ze is de beste zangeres van het festival. Ze was aan het freestylen, het was fantastisch om te zien." Trijntje trad dinsdagavond als vierde aan in de live-uitzending van het muziekspektakel. Na haar volgen nog twaalf acts. De tien deelnemers die met hun optreden de meeste punten verzamelen, gaan door naar de grote finale van het zestigste Eurovisiesongfestival aanstaande zaterdag.

Televoters

Het lot van de Walk Along-zangeres en haar collega's hangt nu nog volledig op de keuzes van de televoters. De vakjury's hebben hun helft van de puntenverdeling maandagavond al bepaald op basis van de repetitie.

De meningen over de kansen van Oosterhuis op een voortzetting van haar Europese avontuur lopen uiteen. Bij de grootste bookmakers bungelt de Nederlandse zangeres onderaan de lijst. De internationale pers in de Wiener Stadthalle lijkt wat optimistischer. Na de laatste repetitie dinsdagmiddag kennen ze Nederland een achtste plek toe, net genoeg voor een plaats in de finale.

Eindstrijd

Mocht Walk Along niet genoeg punten krijgen van het Europese publiek, dan is Nederland na twee succesvolle jaren voor het eerst sinds 2013 niet vertegenwoordigd in de eindstrijd om de winst van het liedjesfestijn. Sinds het systeem met voorrondes in 2004 werd ingevoerd, wisten alleen Re-Union (2004), Anouk (2013) en The Common Linnets (2014) zich te plaatsen voor een finaleplaats.

Na de zestien acts die het dinsdag tegen elkaar opnamen, treden donderdag in de tweede halve finale zeventien landen aan. Ook daarvan gaan de tien meest succesvolle artiesten door. De twintig geselecteerde finalisten treffen zaterdagavond in de eindstrijd ook de acts van Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje, Groot-Brittannië, Oostenrijk en Australië. De zogenoemde 'grote vijf' en het gastland hoeven zich niet vooraf in een voorronde te bewijzen. Australië mag bij wijze van hoge uitzondering meedoen om de zestigste verjaardag van het evenement te vieren.

(c) BuzzE 2015, alle rechten voorbehouden