Publiek in rolstoel bij première Marc de Hond

17-03-2015

AMSTELVEEN - Tijdens de première van de theatershow Scherven brengen geluk van presentator en sporter Marc de Hond zal het publiek in een rolstoel zitten. Voor de voorstelling, die donderdag plaatsvindt in het Griffioen Theater in Amstelveen, zullen alle stoelen in de zaal worden vervangen door rolstoelen.

Dat hebben De Hond en Vereniging De Zonnebloem, die de actie steunt, dinsdag bekendgemaakt. Met het opmerkelijke initiatief wil De Hond zijn premièrepubliek daadwerkelijk laten voelen hoe het is om in een rolstoel te zitten. De presentator liep zelf twaalf jaar geleden een dwarslaesie op en kan sindsdien niet meer lopen.

De Zonnebloem zet zich ervoor in dat mensen met een lichamelijke beperking zonder problemen kunnen deelnemen aan de maatschappij. “Het bezoeken van een theater zou ook voor mensen in een rolstoel normaal moeten zijn, maar dat is het in de praktijk vaak niet”, stelt directeur Noud van Rooij van De Zonnebloem. “Datzelfde geldt voor bioscopen, musea en attractieparken.”

Geluk

De Hond wil met zijn voorstelling benadrukken dat er ook voor mensen in een rolstoel veel mogelijk is. “Er zijn veel dingen op mijn pad gekomen die er anders niet waren geweest. Zo droomde ik als kind van een carrière in Oranje. Dat was mij als keeper bij voetbal nooit gelukt, maar als rolstoelbasketballer reisde ik vier jaar met het Nederlands team de wereld over als fulltime topsporter.”

In de voorstelling vertelt De Hond over geluk, en het feit dat hij gelukkig is ondanks dat hij door een dwarslaesie in een rolstoel zit. De presentator stond het afgelopen jaar ook al op het podium in de voorstelling De LULverhalen, waarin mannen vertelden over hun seksualiteit.

Scherven brengen geluk is de komende maanden in de Nederlandse theaters te zien.

(c) BuzzE 2015, alle rechten voorbehouden