RTL stopt voorlopig met reality-tv

door | nov 26, 20:11

HILVERSUM (ANP) – RTL en Videoland stoppen voorlopig helemaal met realityprogramma’s zoals Temptation Island en Love Island. Aanleiding is ophef die ontstond na seksueel grensoverschrijdend gedrag in De Villa. Dat programma werd vorige week van de buis gehaald. Twee medewerkers die hadden moeten ingrijpen zijn op non-actief gesteld, meldt het mediabedrijf dinsdag.

De programma’s worden opgeschort “zodat we zeker weten op welke manier ze achter de schermen tot stand zijn gekomen. Ik wil het vertrouwen terugwinnen in dit genre”, zegt RTL-programmadirecteur Peter van der Vorst tegen RTL Nieuws. Hij zegt zich kapot geschrokken te zijn.

Volgens RTL heeft productiemaatschappij Blue Circles deelnemers van De Villa aangespoord tot grensoverschrijdend gedrag. In het programma namen acht vrijgezellen een week lang hun intrek in een luxueus onderkomen. Daarbij moest een van de deelneemsters een opdringerige kandidaat van zich afslaan. Ook Temptation Island en Love Island zijn zogenoemde verleidingsprogramma’s.

Feiten boven water

Op verzoek van RTL gaat een externe partij onderzoek doen naar de incidenten rond dit soort programma’s. De zender wil op die manier “alle feiten boven water krijgen”, staat in een verklaring. Van der Vorst stelt producent Blue Circle verantwoordelijk voor hun aandeel in de kwestie, maar wil ook kritisch kijken naar de eigen interne processen.

“De uitkomsten van het onderzoek moeten leiden tot een aangescherpt ethisch verantwoord beleid, waarbij een veilige omgeving voor deelnemers is gegarandeerd. Voor die tijd keren deze programma’s niet terug”, zegt hij.

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN

 

Bezig met laden

Tafelgesprekken

Het Weer

Startmakkelijk.nl

Dagelijks nieuws en business  

Marketing

Alle marketing voor uw bedrijf 

Events

Alle opkomende evenementen 

Community

Vraag het de community