Ajax en NAC Breda scoren niet in ArenA

19-04-2015

AMSTERDAM (ANP) - In de stijl van een tegenvallend seizoen heeft Ajax zich zondag bijna verzekerd van een troostprijs. De onttroonde kampioen kwam in het thuisduel met NAC Breda niet verder dan een gelijkspel (0-0). Dat resultaat volstaat zo goed als zeker voor de tweede eindklassering en een ticket voor de voorronde van de Champions League.

Ajax verdedigt de laatste drie competitieduels een voorsprong van negen punten op Feyenoord, dat ook nog eens een aanzienlijk slechter doelsaldo heeft. NAC schoot niet zo veel op met het veroverde bonuspunt in Amsterdam. De nummer zestien van ranglijst zag de achterstand op nummer vijftien Heracles Almelo groeien tot drie punten. Beide clubs strijden zaterdag in Breda in een onderling duel verder om rechtstreekse handhaving in de eredivisie.

Ajax verveelde het publiek met een plichtmatig optreden in de lang niet volle ArenA. Op de dag van de huldiging van de kersverse kampioen PSV kon het elftal van trainer Frank de Boer niet camoufleren dat het snakt naar het einde van het seizoen. De thuisploeg speelde in een veel te laag tempo om het NAC echt lastig te maken. De wil om er echt iets van te maken was net als in de afgelopen weken ver te zoeken. In een slakkentempo rolde de bal vaak van voet naar voet. De aanvallers van Ajax werden nauwelijks in stelling gebracht.

Afstandsschoten

Jelle ten Rouwelaar, de rossige keeper van NAC, kreeg voor rust slechts enkele afstandsschoten te verwerken. Hij reageerde attent op doelpogingen van Kolbeinn Sigthórsson, Daley Sinkgraven en Riechedly Bazoer. Een deel van het dit seizoen toch al weinig verwende publiek van Ajax floot al na een half uurtje afkeurend op de vingers. De chagrijnige stemming in het stadion verdween een beetje toen Viktor Fischer in het begin van de tweede helft mocht warmlopen. De Deen, twintig jaar nog pas, maakte na 64 minuten zijn rentree na veertien maanden blessureleed.

Fischer verscheen op het speelveld even nadat Sinkgraven de lat had geraakt. Hij zag Anwar El Ghazi, Davy Klaassen en Lucas Andersen van heel dichtbij op de uitblinkende doelman Ten Rouwelaar stuiten maar de mooiste kans van de wedstrijd was voor Mats Seuntjes. Vanaf nog geen metertje afstand kreeg de speler van NAC de bal niet in het doel.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden