Ajax verslaat sc Heerenveen en blijft kloploper

door | mrt 7, 23:03 | Sport

HEERENVEEN (ANP) – Dusan Tadic heeft Ajax bij de hand genomen. De aanvoerder had met de 0-1 en 0-2 een groot aandeel in de uitzege op sc Heerenveen (1-3). De Serviër leidde ook de 0-3 van Quincy Promes in.

Tadic sloeg driemaal toe binnen zes minuten. Hij haalde in de 57e minuut uit nadat hij de bal bij toeval voor zijn voet kreeg. Vervolgens trof hij doel op aangeven van Nicolás Tagliafico. Tadic stond in de 63e minuut ook aan de basis van de 0-3 van Promes. Heerenveen kwam daarna niet meer verder dan de 1-3 van Mitchell van Bergen.

Ajax wist met de uitzege een grotere crisis te voorkomen, na de nederlagen van afgelopen week tegen AZ en FC Utrecht. De club blijft koploper, op basis van een beter doelsaldo dan AZ. Toch zag het er in de eerste helft niet naar uit dat de bezoekers redelijk eenvoudig zouden winnen. Ajax speelde wel iets beter dan afgelopen week tegen AZ en FC Utrecht, maar mocht niet mopperen dat het bij rust niet tegen een achterstand aankeek.

Ejuke

Daley Blind verslikte zich tot twee keer toe in de snelle Chidera Ejuke. De Nigeriaanse aanvaller stuitte eenmaal op doelman André Onana en bood Alen Halilovic een bijna niet te missen kans. De Kroaat kreeg het toch voor elkaar om naast te schieten. De snelle Ejuke raakte in de eerste helft ook nog de paal.

En Ajax? De spelers van de landskampioen werkten hard, daar lag het niet aan. Maar veel van hen zijn nog steeds uit vorm. Zo missen Hakim Ziyech en Quincy Promes nog steeds wedstrijdritme en Lisandro Martínez deed ook veel fout op het middenveld. Ajax leed ook nog te veel balverlies als het wilde aanvallen. En soms lag dan de defensie weer helemaal open.

Tadic

Dusan Tadic ging voorop in de strijd, zoals je dat mag verwachten van een aanvoerder. De Serviër liet ook zijn frustraties de vrije loop. Hij werd zo kwaad op Sergiño Dest, dat het even leek dat hij zijn ploeggenoot ging aanvallen. Diezelfde Tadic was voor rust ook al dichtbij de openingstreffer, maar Filip Bednarek redde. De keeper van Heerenveen voorkwam ook dat Traoré met een kopbal scoorde.

De spits uit Burkina Faso had weer eens een basisplaats, terwijl trainer Ten Hag vrijdag nog vertelde dat hij niet veel ging veranderen. Centraal achterin kreeg Jurriën Timber de voorkeur boven Perr Schuurs en Edson Álvarez. De 18-jarige verdediger kreeg al snel een gele kaart maar mocht terugkijken op een degelijk debuut. In de slotfase moest hij wel met kramp naar de kant.

© 2020 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN