Ajax verslaat sc Heerenveen met 4-0

20-10-2018

HEERENVEEN (ANP) - Ajax is sterk begonnen aan een pittige voetbalweek. De Amsterdamse ploeg versloeg sc Heerenveen met 4-0. In de vorige competitiewedstrijd tegen AZ haalde de nummer twee van de eredivisie ook al stevig uit (5-0). Ajax kan de komende topwedstrijden tegen Benfica (dinsdag in de Champions League) en Feyenoord (zondag) derhalve met vertrouwen tegemoet zien, al blijft de vooralsnog ongenaakbare koploper PSV nog altijd uit beeld.

Ajax had een vliegende start in het Abe Lenstra Stadion. Lasse Schöne haalde van grote afstand doeltreffend uit, 0-1. De assist kwam van Daley Blind, die volgens het Friese kamp dankzij een overtreding in balbezit was gekomen. Arbiter Pol van Boekel liet echter doorspelen.

SC Heerenveen raakte door de snelle tegenvaller niet van slag. Met name Sam Lammers gaf de thuisploeg de nodige impulsen. Het bij vlagen speelse Ajax kreeg niettemin in de eerste helft de meeste kansen. De afwerking was bij Donny van de Beek en Kasper Dolberg echter net niet accuraat en zuiver genoeg.

Verre hoek

Het leek erop dat Ajax te makkelijk genoegen nam met de kleine voorsprong, maar in de 42e minuut sloeg de ploeg van trainer Erik ten Hag toch weer toe. Doelman Warner Hahn kon een schot van Frenkie de Jong niet afdoende wegwerken waarna Hakim Ziyech in de rebound de verre hoek wist te vinden (0-2). De Marokkaanse aanvaller bleek helemaal hersteld van zijn hamstringblessure, die hem tijdens de interlandperiode aan de kant hield.

Na de rust trachtte Heerenveen meteen druk op Ajax te zetten. Even ging het daardoor fout bij het uitverdedigen via doelman Andre Onana, maar Lammers kon mede door een interventie van Matthijs de Ligt niet tot een doeltreffend schot komen. Daarna nam Ajax snel afstand, mede door toedoen van de arbitrage. Een schouderduw van Daniel Høegh ten opzichte van Dolberg bestrafte Van Boekel met een penalty. Tadic maakte deze keer geen fout, nadat hij vorig weekeinde namens Servië had gemist van elf meter.

Uit een vloeiende aanval tilde Dolberg de stand in de 56e minuut naar 0-4. Daarmee was het duel gespeeld en kon Ajax de wedstrijd rustig uitspelen, met Benfica in het achterhoofd.

 © 2018 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN