AZ doet weer mee om derde plaats

21-03-2015

ALKMAAR (ANP) - AZ doet weer volop mee in de race om de derde plaats in de eredivisie, goed voor rechtstreekse plaatsing voor de Europa League. Na nederlagen tegen FC Utrecht en Vitesse won de Alkmaarse ploeg zaterdag in een matig duel met 2-1 van SC Cambuur. In blessuretijd maakte Markus Henriksen na een fraaie actie van Simon Poulsen het winnende doelpunt.

Cambuur begon zwaar gehavend aan het duel in het winderige Alkmaar. Trainer Henk de Jong miste door blessures een waslijst aan spelers, van wie Sander van de Streek, Michiel Hemmen en Martijn Barto de belangrijkste waren. John van den Brom, de coach van AZ, kende geen personele problemen. Nemanja Gudelj keerde terug van een schorsing en alhoewel Celso Ortiz geen basisplaats kreeg, is hij volledig hersteld van zijn armbreuk.

AZ trok vanaf de aftrap het initiatief naar zich toe. Na ruim tien minuten kwam de ploeg al op voorsprong. Gudelj benutte onberispelijk een strafschop na een foutieve beslissing van scheidsrechter Jochem Kamphuis. De overtreding die Wout Droste maakte op dezelfde Gudelj, was net buiten het strafschopgebied en niet daar binnen.

Jürgen Klinsmann

AZ kreeg daarna in de eerste helft kansen om de marge te verdubbelen, maar met name Muamer Tankovic faalde in de afwerking. Spits Aron Jóhannsson stelde eveneens teleur. Onder toeziend oog van Jürgen Klinsmann, de bondscoach van de Verenigde Staten, raakte de Amerikaanse IJslander geen bal goed.

Na de rust kwam Cambuur beter in de wedstrijd, mede omdat AZ nogal slordig speelde. Na dik een kwartier scoorde Bartholomew Ogbeche, die eerder al een keer strandde op doelman Esteban, de gelijkmaker.

Beide ploegen streden daarna voor de volle winst. AZ kreeg daarbij de beste kansen. Het duurde echter tot de blessuretijd voordat Henriksen zijn ploeg aan de moeizame en zwaarbevochten winst hielp.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden