• Start
  • Sport
  • Brons voor Ntab, winst voor Koelizjnikov

Brons voor Ntab, winst voor Koelizjnikov

02-02-2019

HAMAR (ANP) - De Japanse schaatsster Nao Kodaira heeft bij de wereldbeker in Hamar haar zegereeks op de 500 meter voortgezet. De olympisch en wereldkampioene op deze afstand verbeterde het baanrecord in het Vikingskipet met een tijd van 37,25 seconden. Europees sprintkampioene Vanessa Herzog gaf 0,12 seconde toe op haar grote rivale. De Russin Angelina Golikova eindigde als derde in 37,91.

Letitia de Jong was de beste Nederlandse op de tiende plek (38,30). Janine Smit eindigde als elfde (38,48). Nederlands sprintkampioene Jutta Leerdam meldde zich af voor Hamar wegens lichte liesklachten.

Het 20-jarige schaatstalent van Team IKO hoopt bij WK afstanden in Inzell, die donderdag beginnen, voor een verrassing te zorgen. Ze komt in Zuid-Duitsland zowel op de 500 als op de 1000 meter in actie. De Jong en Smit rijden op de WK individueel alleen de 500 meter. Met Leerdam komen beiden ook uit op de teamsprint, die in Inzell voor de eerste keer op het WK-programma staat.

Zondag rijden de vrouwen de tweede 500 meter. De beste twaalf van het klassement mogen deelnemen aan de wereldbekerfinale in maart in Salt Lake City. Herzog bleef aan de leiding en Kodaira, die twee wereldbekerraces miste, steeg naar de tweede plaats. De Japanse behaalde in Hamar op de 500 meter haar 22e wereldbekerzege in totaal en haar zesde in dit seizoen. De Jong staat als eerste Nederlandse op de vijftiende plaats.

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN