• Start
  • Sport
  • Carapaz wint vierde etappe Giro d'Italia

Carapaz wint vierde etappe Giro d'Italia

14-05-2019

FRASCATI (ANP) - Wielrenner Richard Carapaz heeft de vierde etappe van de Ronde van Italië gewonnen. Het was een redelijk vlakke rit met na 235 kilometer een finish licht bergop in Frascati. De Colombiaan van Movistar plaatste zijn sprint vroeg en bleef de Australiër Caleb Ewan nipt voor. De Italiaan Diego Ulissi werd derde.

De Sloveen Primoz Roglic is ook na vier dagen de leider in het algemeen klassement. De kopman van Jumbo-Visma was de enige klassementsrenner voorin. Hij finishte als zesde en pakte tijd op zijn concurrenten. Tom Dumoulin verloor door een val meer dan vier minuten op Roglic.

De Giro gaat woensdag verder met een rit van Frascati naar Terracina, waar nog een lokaal en volledig vlak rondje van 9 kilometer moet worden afgelegd.

Dringen voorin

Ook in de vierde rit lag de amusementswaarde lang laag. De voorspelbare ontsnapping, vrijwel vanuit de start, telde drie renners die zondag ook al lang vooruit hadden gereden: de Italianen Marco Frapporti, Mirco Maestri en Damiano Cima. Het trio liep uit naar een voorsprong van meer dan 11 minuten. Net als maandag was het als eerste de ploeg Lotto Soudal (Ewan) die zich aan kop van het peloton nestelde, gevolgd door Groupama-FdJ (Démare). Het verschil zakte naar een minuut of zeven, groeide weer totdat Jumbo-Visma zich dan maar met het tempo ging bemoeien.

Toch duurde het nog lang voordat het peloton het drietal in zicht kreeg. De ploeg Bora-hansgrohe geloofde blijkbaar in de kansen van Pascal Ackermann en deed het meeste werk. Maar het werd opeens dringen voorin met ook ploegen van de klassementsrenners, die misschien mogelijkheden zagen op de lastige klim naar de finishstreep. Cima was de eerste die het voorin opgaf. Op zo'n 10 kilometer voor de streep waren ook Frapporti en Maestri gezien.

Valpartij

In een strak tempo ging het naar Frascati. Een valpartij zorgde ervoor dat er opeens maar een man of vijftien voorop reden. Dumoulin was een van de voornaamste slachtoffers en verloor meer dan vier minuten.

Carapaz ging de sprint ruim voor de eindstreep aan. Die tactiek werkte, hij bleef Ewan net voor.

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN