• Start
  • Sport
  • De Vries (36) pakt Nederlandse allroundtitel

De Vries (36) pakt Nederlandse allroundtitel

27-01-2019

HEERENVEEN (ANP) - Douwe de Vries, bezig aan zijn tweede schaatsjeugd, heeft voor de eerste keer in zijn loopbaan de Nederlandse allroundtitel veroverd. De 36-jarige routinier van Team Jumbo-Visma stelde in Heerenveen op de afsluitende 10.000 meter de eindzege in het klassement veilig. Hij is de oudste winnaar ooit van dit toernooi.

De Vries reed een winnende tijd van 12.55,10. De onttroonde titelhouder Marcel Bosker (22) moest in de laatste rit bijna 20 seconden toegeven op de taaie Fries. Hij was met een voorsprong van 6,24 seconden op De Vries begonnen aan de 10 kilometer. Halverwege de race was al duidelijk dat Bosker zijn leidende positie in het klassement niet zou kunnen vasthouden. Chris Huizinga pakte brons in het eindklassement.

De Vries, die in Heerenveen drie persoonlijke records reed, verdiende met zijn Nederlandse titel een ticket voor de WK allround begin maart in Calgary. Zijn ploeggenoten Sven Kramer en Patrick Roest waren al zeker van deelname en ontbraken mede daardoor in Thialf.

Eerste triomf

De Vries vierde zijn eerste triomf bij de NK uitbundig in het volle Thialf. ,,Ja, ik heb het er meteen maar even van genomen'', sprak hij bij de NOS met een brede grijns. ,,Hier heb ik 36 jaar op gewacht. Dit is echt heel gaaf. Een maand geleden vond ik mijn Nederlandse titel op de massastart al mooi, maar deze allroundtitel is nog mooier.''

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN