• Start
  • Sport
  • Djokovic terug op 1, Haase zakt naar plek 50

Djokovic terug op 1, Haase zakt naar plek 50

05-11-2018

PARIJS (ANP) - Tennisser Novak Djokovic staat na twee jaar weer aan kop van de wereldranglijst. De 31-jarige Serviër heeft Rafael Nadal op de maandag uitgebrachte ranking afgelost als mondiale nummer 1. Afgelopen week werd al duidelijk dat Djokovic de eerste plaats zou overnemen, toen de Spanjaard zich geblesseerd afmeldde voor het masterstoernooi van Parijs.

De Serviër stond verspreid over meerdere periodes in totaal al 223 weken aan kop, voor het laatst tussen juli 2014 en oktober 2016. Als gevolg van een slepende elleboogblessure, waaraan hij begin dit seizoen na de Australian Open nog werd geopereerd, viel Djokovic vorig jaar uit de top 10. In juni stond hij zelfs even op plek 22, maar na de winst van Wimbledon schoot de Serviër omhoog. Hij won achtereenvolgens het masterstoernooi van Cincinnati, de US Open en de masters in Shanghai. In Parijs bereikte Djokovic ook de finale, waarin hij zondag verrassend moest buigen voor Karen Chatsjanov. De 22-jarige Rus steeg op de ranglijst van plek 18 naar 11.

Djokovic is de eerste tennisser sinds Marat Safin in 2000 die in één seizoen van buiten de top 20 doorstoot naar de eerste plaats. De Rus ging in negen maanden zelfs van 38 naar 1. ,,Ik geloof altijd in mezelf'', zegt Djokovic. ,,Maar dit had ik vijf maanden geleden niet voor mogelijk gehouden, gezien de plek waar ik stond en hoe ik me toen voelde op de baan.'' ATP-voorzitter Chris Kermode noemt het ,,een van de grootste comebacks in de sport ooit''.

Robin Haase werd in de Franse hoofdstad in de eerste ronde uitgeschakeld. De Hagenaar zakte drie plaatsen op de wereldranglijst en is nu de nummer 50 van de wereld. Kiki Bertens staat negende bij de vrouwen, die al klaar zijn met het seizoen. De mannen sluiten het seizoen volgende week af bij de ATP Finals in Londen.

© 2018 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN