Djokovic topfavoriet Roland Garros

18-05-2015

ROME/PARIJS (ANP) - Negenvoudig winnaar Rafael Nadal is dit jaar geen topfavoriet voor Roland Garros. De Serviër Novak Djokovic neemt die rol over in het grandslamtoernooi op het gravel van Parijs, dat zondag begint. De 28-jarige Djokovic zette zijn dominantie van dit seizoen afgelopen zondag nog eens kracht bij door het toernooi in Rome te winnen. De onbetwiste nummer één van de wereld was dit jaar ook al de sterkste in de Australian Open en de aansprekende toernooien van Indian Wells, Miami en Monte Carlo.

,,Het is waarschijnlijk het beste seizoen uit mijn carrière'', zei Djokovic na zijn zege in Rome, waar hij in de finale afrekende met de Zwitser Roger Federer. Het was zijn 22e zege op rij. ,,Ik speel op dit moment met veel zelfvertrouwen en plezier. Ik hoop uiteraard dat dat zo blijft. Het feit dat ik zoveel partijen achtereen heb gewonnen geeft me de overtuiging dat ik Roland Garros ook kan winnen.''

Roland Garros is het enige grand slam dat Djokovic nog nooit won. Hij stond er wel twee keer in de finale (2012 en 2014), waarin hij beide keren boog voor Nadal. Maar de Spaanse gravelkoning is dit jaar niet zichzelf. Hij zoekt naar zijn topvorm. In Rome was de Zwitser Stan Wawrinka in de kwartfinales te sterk voor de man uit Mallorca, die is afgezakt naar de zevende plaats op de wereldranglijst. ,,Ik ben nog nooit zo laag geplaatst op Roland Garros en dat betekent dat ik al vroeg in het toernooi op een sterke tegenstander kan stuiten. Aan de andere kant, ik heb dit toernooi negen keer gewonnen, dus ik weet wat ik kan'', aldus Nadal.

Djokovic zal als nummer één van de plaatsingslijst een gunstiger loting krijgen. ,,Ik hoef niets bijzonders te doen in de voorbereiding. Ik ben al een aantal keren dicht bij de titel geweest in Parijs en gezien mijn huidige vorm kan ik het toernooi met hoge verwachtingen ingaan.'' De Brit Andy Murray is wellicht zijn grootste concurrent. De nummer drie van de wereld heeft zich dit jaar onderscheiden op gravel met zeges in Madrid en München. Hij komt uitgerust aan de start, want in Rome trok hij zich na één partij terug.

(c) ANP 2015, alle rechten voorbehouden