Excelsior helpt PSV weer op weg

08-12-2018

EINDHOVEN (ANP) - PSV heeft zich in de eredivisie overtuigend hersteld van de nederlaag van zondag tegen Feyenoord (2-1). Het elftal van trainer Mark van Bommel had vrijdag aan Excelsior een ideale tegenstander om de eerste verliespartij van dit seizoen van zich af te spelen. PSV zette de Rotterdammers met 6-0 aan de kant en lijkt hard op weg om als koploper de winterstop in te gaan. Twee van de zes treffers kwamen op naam van een speler van Excelsior.

PSV speelt volgende week zaterdag de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo en zeven dagen later is AZ te gast in Eindhoven tijdens het laatste competitieduel van 2018. De regerend landskampioen, die dinsdag tegen Internazionale eerst nog de laatste Europese wedstrijd van dit seizoen af moet werken, heeft nu vijf punten meer dan Ajax en tien meer dan Feyenoord. Beide concurrenten spelen dit weekeinde nog, tegen respectievelijk PEC Zwolle en FC Emmen.

De nederlaag tegen Feyenoord eiste één slachtoffer bij PSV. Gastón Pereiro kreeg lange tijd het vertrouwen van Van Bommel, maar tegen Excelsior kwam daar een einde aan. Érick Gutiérrez mocht voor het eerst dit seizoen in de eredivisie vanaf het begin meedoen. De Mexicaan kwam eind augustus voor 8 miljoen euro uit eigen land over van Pachuca. PSV bleef in eigen land maar winnen en mede daardoor hield Van Bommel steeds vast aan zijn vertrouwde formatie, met middenvelders Pablo Rosario, Pereiro en Jorrit Hendrix.

Aanzetten

Daniel Schwaab kon tegen Excelsior wegens privé-omstandigheden ook niet meedoen. De Australiër Trent Sainsbury verving hem centraal in de defensie.

Excelsior kon een kwartier lang redelijk meespelen in Eindhoven. Toen PSV ook maar even aanzette, was het gedaan met het verzet van de ploeg van coach Adrie Poldervaart.

Scoreverloop

Op aangeven van linkerverdediger Angeliño werkte Luuk de Jong de bal in de 17e minuut achter doelman Sonny Stevens. Twee minuten later leek PSV een strafschop te mogen nemen, maar scheidsrechter Jeroen Manschot draaide die beslissing na het zien van tv-beelden terug. Door een eigen doelpunt van Robin van der Meer (die de bal met zijn hoofd verlengde) was het halverwege 2-0.

Na de pauze werkte ook Jurgen Mattheij de bal in zijn eigen doel: 3-0. Donyell Malen maakte 4-0 en Steven Bergwijn zorgde voor de vijfde treffer. Luuk de Jong bepaalde de eindstand op 6-0 en is nu weer topscorer van de eredivisie met veertien doelpunten. Vorig seizoen kwam de Jong totaal maar tot twaalf treffers.

© 2018 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN