Feyenoord naar laatste vier in beker

23-01-2019

ROTTERDAM (ANP) - Robin van Persie heeft Feyenoord naar de halve finales van het bekertoernooi geleid. Met twee doelpunten was de 35-jarige aanvoerder de grote man in het duel met Fortuna Sittard (4-1). De Limburgers hadden vorige maand voor de competitie nog met 2-0 gewonnen in De Kuip, maar Feyenoord liet zich geen tweede keer verrassen.

De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst revancheerde zich in de verre van volle Kuip ook een beetje van de mislukte herstart van de competitie, zaterdag bij PEC Zwolle (3-1). Net als in twee van de voorgaande drie jaar heeft Feyenoord alleen de beker om nog iets van het seizoen te maken. In de competitie zijn PSV en Ajax, dat zondag naar Rotterdam komt, al een tijdje uit beeld.

Fortuna Sittard was in voetballend opzicht opnieuw niet minder dan Feyenoord. Andrija Novakovich was in de eerste tien minuten twee keer dicht bij de openingstreffer, maar de Amerikaanse spits kreeg de bal niet voorbij Kenneth Vermeer, onder de lat de vervanger van Justin Bijlow. De vaste nummer 1 van Feyenoord viel in Zwolle geblesseerd uit en staat twee maanden aan de kant.

Grip

Feyenoord kreeg pas wat grip op de wedstrijd nadat Robin van Persie de score had geopend. De aanvoerder kon in de 34e minuut een voorzet van Jeremiah St. Juste ongehinderd achter doelman Aleksei Koselev tikken (1-0). De thuisclub verzuimde daarna door te drukken. Sam Larsson, Nicolai Jørgensen en Steven Berghuis misten grote kansen op de tweede treffer.

Het bleken kostbare missers, want in de 54e minuut kwam Fortuna op gelijke hoogte. Novakovich ontdeed zich simpel van Jan-Arie van der Heijden en schoof de bal langs Vermeer, tot onvrede van het Legioen (1-1). Even dreigde weer een blamage voor Feyenoord, maar de thuisclub trok de wedstrijd na een discutabele strafschop alsnog naar zich toe.

Scheidsrechter Serdar Gözübüyük liet een overtreding van Jordy Clasie onbestraft, maar wees daarna wel naar de stip toen Kai Heerings op de grond de bal tegen zijn hand kreeg. Van Persie schoot raak vanaf 11 meter, waarna Feyenoord in de slotfase door doelpunten van Sven van Beek en Berghuis (strafschop) uitliep naar 4-1.

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN