Feyenoord wankelt op derde plaats

17-02-2019

GRONINGEN (ANP) - Feyenoord wordt in de eredivisie steeds minder zeker van de derde plaats. De grillige ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst verloor met 1-0 bij het opbloeiende FC Groningen. Daardoor bedraagt de marge op nummer vier AZ nog maar twee punten.

Voor Feyenoord was het in de eredivisie alweer de derde opeenvolgende nederlaag in 2019 in een uitwedstrijd. Sven van Beek was met een eigen doelpunt, zijn zesde alweer in de eredivisie, de schlemiel van de wedstrijd.

FC Groningen klom naar de negende plek. De noorderlingen, die zich tijdens de winterstop flink roerden op de transfermarkt, pakten in 2019 twaalf punten uit vijf competitieduels. Daarmee is de vrees voor degradatie naar de achtergrond verdwenen.

Slordig spel

Het begin van het duel beloofde al niet veel goeds voor Feyenoord. Van Beek speelde slordig terug op doelman Kenneth Vermeer, die de bal na een sprintje nog net kon wegtikken. Daarna speelde ook Steven Berghuis nogal roekeloos terug. Opnieuw moest Vermeer redding brengen.

De moeizame opbouw bij Feyenoord was zeker ook de verdienste van FC Groningen. De thuisclub zette de bezoekers op eigen helft flink onder druk, een speelwijze die Excelsior twee weken geleden ook al met succes hanteerde tegen de stadgenoot (2-1).

Amper kansen

De openingstreffer van FC Groningen, in de 26e minuut, viel op een typerende manier. Van Beek gleed de bal uit een voorzet van Thomas Bruns knullig in eigen doel, 1-0.

Feyenoord speelde met Nicolai Jørgensen als aanvalsleider. De licht aangeslagen Sam Larsson (enkel) begon op de bank. Met clubtopscorer Robin van Persie kort achter de spitsen dwongen de bezoekers voor de rust amper kansen af.

Machteloos

Ook na de pauze was Feyenoord vrijwel machteloos. FC Groningen straalde veel meer wilskracht uit, maar verzuimde het duel vroegtijdig te beslissen. Met Larsson voor Jens Toornstra trachtte Van Bronckhorst het zesde competitieverlies nog af te wenden. De gelijkmaker zat er echter geen moment in.

© 2019 ANP E.A., ALLE RECHTEN VOORBEHOUDEN